Hur man installerar, avinstallerar och hanterar teckensnitt på Windows, Mac och Linux

För att använda ett nytt teckensnitt i Word eller helt enkelt ändra operativsystemets teckensnitt - först måste du installera teckensnittet på ditt operativsystem.

Efter installationen blir den tillgänglig för alla program i detta operativsystem. De flesta applikationer erbjuder inte att ladda ner och installera ett typsnitt, utan erbjuder bara att använda de installerade systemteckensnitten.

Varning: För många teckensnitt kan sakta ner din dator. Det vill säga att du inte behöver installera alla teckensnitt som du kan hitta på Internet, bara använda de du behöver, och om de efter en stund blir onödiga, ta bort dem. Det rekommenderas inte heller att ta bort teckensnitt som installeras av systemet! Denna varning kan vara relevant för gamla datorer, du kanske inte märker skillnaderna i arbetet med antalet teckensnitt.

Windows

För att installera ett teckensnitt i Windows måste du först ladda ner det i formatet OpenType (.otf), PostScript Type 1 (.pfb + .pfm), TrueType (.ttf) eller TrueType Collection (.ttc). När du laddar ner teckensnittet öppnar du det med ett dubbelklick och systemet uppmanar dig att installera det. Alternativt kan du högerklicka på den och välja Installera. Om du laddade ner teckensnittet i arkivet, packa upp det innan du installerar det.

För att hitta alla installerade teckensnitt i systemet - skriv "Teckensnitt" i sökfältet och välj bland de hittade. Du kan också gå till "Kontrollpanelen" => och välja "Typsnitt"

I den öppnade mappen med teckensnitt kan du visa dem eller genom att klicka på valfritt teckensnitt med höger tangent - ta bort det. Om du drar något typsnitt till den här mappen installeras det också på systemet.

Mac OS X

För att installera ett teckensnitt på Mac OS X - ladda ner det först i OpenType (.otf), TrueType (.ttf), Datafork TrueType Suitcase (.dfont) eller PostScript Type 1 format => dubbelklicka på den nedladdade filen och välj "Installera" font "(Install Font).

Du hittar en lista över installerade teckensnitt i Font Book-appen. För att öppna den, öppna Finder, välj Program i sidofältet och dubbelklicka på Font Book. För att starta det från tangentbordet, tryck på Ctrl + Mellanslag för att öppna Spotlight-sökning, skriv "Font Book" och tryck på Enter.

I menyn som öppnas kan du se alla installerade teckensnitt. Genom att klicka på valfritt teckensnitt med höger musknapp - kan du radera eller inaktivera teckensnittet, om du väljer att inaktivera teckensnittet - när som helst kan du aktivera det igen.

Linux

Olika Linux-distributioner kommer med olika arbetsmiljöer, och dessa olika skrivbordsmiljöer innehåller olika teckensnittsapplikationer.

I princip är installationen av teckensnittet i en cirkel liknande, det vill säga först laddar du ner det som krävs i TrueType (.ttf), PostScript Type 1 (.pfb + .pfm) eller OpenType (.otf) format. Dubbelklicka på den nedladdade filen och klicka på "Installera" i det övre högra hörnet.

Genom att gå till mappen Typsnitt kan du också visa, lägga till eller ta bort typsnitt.

Det är allt för idag, om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂