Låt (förhindra) vissa program att köras på Windows

Om du behöver begränsa program som körs på din dator - den här artikeln är för dig. I dagens artikel kommer vi att titta på hur man tillåter (förhindrar) lanseringen av vissa program med grupprinciper eller i registerredigeraren.

Den här metoden är inte kategorisk, och om du bara tillåter lanseringen av vissa program kan en avancerad användare tillåta lanseringen av allt, men ändå måste han leta efter hur man gör det.

Förhindra (tillåt) lanseringen av vissa program med grupprinciper

Grupppolicyer är endast tillgängliga i Windows Pro, Enterprise eller Education, om du har en hemversion av Windows, gå till den andra metoden. Om du vill förbjuda (tillåta) lanseringen av vissa program för andra användare av den här datorn, följ först instruktionerna "Så här konfigurerar du grupprinciper för specifika användare".

1.  I sökfältet eller i menyn "Kör" (körs genom att trycka på Win + R), skriv  gpedit.msc  och tryck på Enter.

2. Gå till "Användarkonfiguration" => Administrativa mallar => "System" => Om du vill förbjuda lanseringen av vissa program - öppna alternativet "Starta inte angivna Windows-applikationer" om du vill tillåta lanseringen av vissa program och resten ska vara under förbjuden - öppna "Kör endast angivna Windows-applikationer"

Sätt punkt i fältet "Aktiverat" och klicka på "Visa". VIKTIGT: i vissa versioner av Windows är dessa åtgärder förbjudna av grupprinciperna själva, aktivitetshanteraren och registerredigeraren slutar också öppna, vilket i sin tur inte tillåter dig att returnera allt som det var och du måste fixa allt i de ytterligare systemstartparametrarna. För att förhindra att detta händer, lägg till gpedit.msc och regedit.exe i listan över tillåtna. Eller skapa en användare för vilken du vill begränsa öppningen av program och göra dessa behörigheter för honom, vilket ger dig rätten att ändra allt.

I det här fönstret måste du ange de program som är tillåtna (förbjudna) att köras. Ange namnet på filen som ska köras, om du inte vet det - klicka på genvägen till önskat program med höger musknapp, gå till egenskaperna och se.

Dubbelklicka på "OK" och starta om datorn. Nu öppnas de program som du angav i listan utan problem, och när du öppnar program som inte finns i listan visas ett fönster "... Kontakta din systemadministratör" (det här är om du bara tillåter att vissa program körs, om du har förbjudit lanseringen av vissa program - då öppnas inte programmen från listan och alla andra fungerar).

När som helst kan du gå till grupprinciper och inaktivera den här inställningen eller lägga till andra tillåtna program i listan.

Förhindra (tillåt) lanseringen av vissa program i registerredigeraren

1. Ange regedit-kommandot i sökfältet  eller i Run-menyn (kör genom att trycka på Win + R-tangenterna)  och tryck på Enter.

2. Gå till sökvägen  HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ => i avsnittet Policy, öppna avsnittet Explorer, om det inte finns - högerklicka på avsnittet Policy, välj "Nytt" => "Avsnitt" => namnge det Explorer => klicka på Explorer-sektionen med höger musknapp, välj "Ny" => "DWORD-parameter (32 bitar) => om du vill förbjuda vissa program - namnge den nya parametern  DisallowRun om du bara vill att vissa program ska köras och resten ska vara under ban - namnge den nya parametern  RestrictRun

3. Öppna parametern  RestrictRun eller  DisallowRun => i fältet Värde, ange  1 och tryck på Enter.

4. Klicka på Utforskaren med höger musknapp, välj "Nytt" => "Avsnitt" => om du vill inaktivera vissa program - namnge det nya avsnittet  DisallowRun, om du vill tillåta att vissa program körs - namnge det nya avsnittet  RestrictRun

5. Klicka på avsnittet RestrictRun eller DisallowRun med höger musknapp, välj "New" => "String parameter" => namnge den nya parametern  1

6. Viktigt: i vissa versioner av Windows är dessa åtgärder förbjudna av grupprinciperna själva, aktivitetshanteraren och registerredigeraren slutar också öppna, vilket i sin tur inte tillåter dig att returnera allt som det var och du måste fixa allt i de ytterligare systemstartparametrarna. För att förhindra att detta händer - lägg till gpedit.msc och regedit.exe i listan över tillåtna

 Öppna den skapade parametern => i fältet "Värde", ange namnet på den körbara filen för programmet som du vill blockera (tillåta). I vårt exempel inaktiverar vi (aktiverar) programmet "Anteckningar", namnet på den körbara filen är notepad.exe => i fältet "Värde", ange notepad.exe och klicka på "OK".

7. Upprepa steg 5 och 6 från instruktionerna så många gånger du behöver program för att förbjudas eller tillåtas. Namnge följande parametrar som ska skapas i numerisk ordning (2, 3, 4 ...).

Stäng Registerredigeraren och starta om datorn för att ändringarna ska träda i kraft. Det är allt för idag, om du känner till andra metoder - skriv i kommentarerna! Lycka till 🙂