Ta bort onödigt från Windows snabbmeny

Genom att klicka på valfri fil eller mapp med höger musknapp ser vi en snabbmeny som erbjuder många alternativ för åtgärder med den här filen eller mappen. Många av de installerade applikationerna lägger till sig i snabbmenyn och med tiden blir det större och större. I dagens artikel kommer vi att titta på flera sätt att rengöra snabbmenyn i Windows.

Instruktionerna i den här artikeln fungerar på alla versioner av Windows! Du kan ta bort onödiga objekt från snabbmenyn med hjälp av registerredigeraren och med program, vi kommer att överväga tre sätt.

Ta bort onödigt från snabbmenyn med hjälp av registerredigeraren.

Den här metoden är det svåraste och förmodligen det enda plus att du inte behöver ladda ner någonting. Innan du arbetar med registret rekommenderar jag att du gör en punkt för att återställa systemet.

Tyvärr ligger elementen från snabbmenyn inte i samma avsnitt, de är alla utspridda:

HKEY_CLASSES_ROOT \ * \ shell

HKEY_CLASSES_ROOT \ * \ shellex \ ContextMenuHandlers

HKEY_CLASSES_ROOT \ AllFileSystemObjects \ ShellEx

HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shell

HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shellex \ ContextMenuHandlers

För att hitta ett objekt från snabbmenyn måste du gå igenom alla avsnitt ovan, då kommer vi att överväga mer detaljerat.

1. Öppna registerredigeraren: i sökfältet eller i exekveringsmenyn (exekvering kallas av Win + R-tangenterna), skriv  regedit-kommandot  och tryck på Enter;

2. Öppna avsnittet HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shell i den vänstra kolumnen  Det finns andra avsnitt i skalet, som är något slags objekt i snabbmenyn. Till exempel i skalavsnittet valde vi Bridge-avsnittet (se figur), värdet säger Bläddra i Adobe Bridge CS6, och detta är det översta objektet i snabbmenyn.

3. Det finns tre alternativ för att bli av med detta element: högerklicka på Bridge-avsnittet och välj "Delete" från menyn som öppnas (minus med denna metod är att du inte kan returnera det om det behövs); det andra och tredje alternativet måste skapa en strängparameter. Det vill säga när sektionen Bridge => väljs i den vänstra kolumnen, i den högra kolumnen i ett tomt utrymme, högerklickar du på "New" => Strängparameter.

4. Om du namnge parametern  LegacyDisable  försvinner elementet från snabbmenyn. Om du heter parametern  Utökad  kommer  elementet att döljas från snabbmenyn, men om du håller ner Skift-tangenten medan du klickar på höger musknapp i en fil eller mapp kommer elementet att visas! I allmänhet väljer du den titel du vill ha. Så snart du skapar en parameter försvinner objektet från snabbmenyn.

5.  Välj HKEY_CLASSES_ROOT \ Directory \ shellex \ ContextMenuHandlers nu i den vänstra kolumnen i Registerredigeraren  I ContextMenuHandlers letar vi efter andra element som kan inaktiveras.

6. Vi har till exempel i snabbmenyn skicka till en annan enhet med  Shareit

7. I avsnittet ContextMenuHandlers väljer du Shareit.FileContexMenuExt, i den högra kolumnen dubbelklickar du på vänster musknapp för att öppna parametern "Standard".

8. Lägg några streck framför innehållet och klicka på "OK". Nu när du öppnar snabbmenyn Shareit ser du inte. Titta i avsnittet ContextMenuHandlers om det finns något annat onödigt, om det finns - upprepa avsnitt 7 och 8 för det.

 

Således kan du gå igenom alla grenar som är skrivna innan du börjar instruktionerna och ta bort allt onödigt från snabbmenyn. För varje filtyp finns det ytterligare element i snabbmenyn, i nästa stycke kommer vi att överväga att de tas bort.

9. Om du klickar på en filtyp och ser ett onödigt objekt i snabbmenyn måste du först ta reda på tillägget för den här filtypen (hur du hittar ut tillägget beskrivs i början av instruktionerna). När du känner tillägget - i registerredigeraren, gå till  HKEY_CLASSES_ROOT \  här leta efter önskat tillägg, till exempel letar vi efter .mkv => när .mkv- sektionen vi behöver är markerad i den vänstra kolumnen   till höger i parametern "Som standard", kommer vi ihåg "Värde", i vårt exempel,  mplayerc.mkv

10. Leta nu efter avsnittet  mplayerc.mkv i HKEY_CLASSES_ROOT  => öppna det hittade avsnittet och det har ett skalavsnitt  => i det här avsnittet utför   vi  de åtgärder som beskrivs i instruktionerna ovan från 2-4 punkter.

Vi upprepar samma för andra tillägg för att ta bort onödiga objekt från snabbmenyn.

Ta bort onödiga objekt från snabbmenyn med ShellMenuView och ShellExView.

Denna metod är mycket enklare än att söka efter onödigt i registerredigeraren. Det görs med hjälp av två gratisverktyg som inte ens behöver installeras. Du måste känna till ditt operativsystems bit (32 eller 64 bitar).

1. Öppna webbplatsen nirsoft.net => sök på sidan och klicka på Ladda ner ShellMenuView (om du har 32-bitars Windows) eller Ladda ner ShellMenuView för x64 (om du har 64-bitars Windows).

2. Öppna det nedladdade arkivet, du måste packa upp det till någon lämplig plats för dig (arkiveraren måste vara installerad i systemet).

3. Öppna den uppackade mappen och kör programmet shmnview.exe  från den 

4.Det här verktyget är på engelska (om detta inte passar dig - på samma webbplats där du laddade ner verktyget listas olika språk, ladda ner önskat språk och packa upp det i programmappen), men detta är inte ett problem, för att inaktivera ett onödigt objekt från snabbmenyn görs genom att klicka till den röda pricken och inkluderingen till den gröna. Det vill säga, vi letar efter ett onödigt element från listan, markerar det och trycker på den röda punkten för att stänga av den. Du märkte antagligen att samma element upprepas i listan, det finns kolumner längst upp och du kan sortera listan efter dem. Det vill säga till exempel att vi måste inaktivera ett element för alla typer av filer och för mappar - klicka på menynamnet högst upp => listan placerar objekten i snabbmenyn i ordning, välj ett upprepande onödigt objekt med Skift och pilen och stäng av den genom att klicka på den röda pricken.Eller kanske vill du rensa snabbmenyn endast för mappar: klicka på kolumnen Filtyp högst upp, när listan visas i ordning, leta efter Katalog => välj onödigt och klicka på den röda pricken för att inaktivera objekten. I framtiden, om du vill sätta på något igen, markera det och sätt på det med den gröna pricken.

5.  Öppna webbplatsen nirsoft.net => titta på sidan och klicka på Ladda ner ShellExView (om du har 32-bitars Windows) eller Ladda ner ShellExView för x64 (om du har 64-bitars Windows).

6. Öppna det nedladdade arkivet, du måste packa upp det till någon lämplig plats för dig (arkiveraren måste vara installerad på systemet).

7. Öppna den uppackade mappen och kör applikationen shexview.exe från den  Detta verktyg fungerar på samma sätt som det föregående, det vill säga upprepa allt från den fjärde punkten.

Ta bort onödiga objekt från snabbmenyn med Ccleaner.

Universal gratis verktyg Ccleaner, med hjälp kan du: inaktivera onödiga program vid start, rengöra systemet för tillfälliga filer, rengöra registret, avinstallera program, ta bort tillägg från webbläsare, etc. Det här verktyget hjälper dig också att rengöra snabbmenyn, även om det inte ser alla element.

Ladda ner och installera Ccleaner-applikationen => starta den => i den vänstra kolumnen öppna "Verktyg" => Startup => överst gå till fliken "Kontextmeny" => välj onödigt objekt från snabbmenyn och klicka på "Stäng av". På samma sätt kan du välja valfritt objekt och aktivera det igen.

Du kan också läsa instruktionerna om hur du tar bort onödiga objekt från "Öppna med" och hur du anpassar sändningsmenyn. Det är det för idag, om du vet andra sätt att redigera snabbmenyn eller bara har några tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂