Ändra enhetsbokstav i Windows 10

Windows tilldelar automatiskt en tillgänglig enhetsbokstav till anslutna interna och externa lagringsenheter. Du kan i sin tur ändra enhetsbokstaven och i dagens artikel kommer vi att överväga hur man gör detta på olika sätt.

Windows tilldelar bokstäver alfabetiskt från A till Ö. A och B är reserverade för disketter. Bokstaven C kan endast användas för den enhet som Windows är installerad på. Med hjälp av metoderna nedan kan du ändra enhetsbokstaven eller tilldela en bokstav om systemet av någon anledning inte tilldelade det själv.

Ändra enhetsbokstav i Diskhantering.

Tidigare har vi redan tittat på diskhantering i detalj och det fanns hur man ändrade eller tilldelade en enhetsbokstav, dessa åtgärder förändrades nästan inte i olika versioner av Windows.

1. Öppna skivhantering: klicka på "Start" -menyn med höger musknapp och välj "Diskhantering" från de listade verktygen, eller tryck på Win + r-tangenterna och skriv diskmgmt.msckörraden  och klicka sedan på "OK".

2. Högerklicka på den enhet som du vill ändra bokstaven för och välj "Ändra enhetsbokstav eller enhetsväg".

3. I det här fönstret kan du lägga till en bokstav, om inte, ta bort en bokstav eller ändra en bokstav. Välj "Ändra".

4. Mittemot "Tilldela enhetsbokstav ..." väljer du vilken enhetsbokstav du vill tilldela.

5. Klicka på OK.

6. Om du har installerat några program eller spel på den här disken kan de sluta starta och du måste ändra genvägen för dem eller till och med installera om dem. Om du inte har något emot det, klicka på "Ja".

Enhetsbokstaven har ändrats, du kan stänga Diskhantering.

Ändra enhetsbokstaven på kommandoraden.

1. Öppna en kommandotolk som administratör: ett av sätten att öppna den är att högerklicka på "Start" -menyn och välja "Kommandotolken (administratör)".

2. Ange kommandot  DiskPart  och tryck på Enter.

3. Skriv  Listvolym  och tryck på Enter. En lista visas med alla tillgängliga volymer, hitta din egen i listan och kom ihåg dess nummer. Till exempel vill vi ändra bokstaven för D- enheten. På bilden ser du att "Volym 3" står framför den, kom ihåg numret och gå till nästa objekt.

4.  Ange kommandot  välj volym 3  och tryck på Enter (istället för  3 ersätter du numret på din volym, vilket du lärde dig i föregående stycke).

5. Skriv  tilldela bokstav = bokstav och tryck på Enter. I stället för en  bokstav måste du lägga bokstaven som du vill tilldela den valda enheten. Till exempel ändrar vi enhet  till  F, och vi har redan följt de tidigare stegen i instruktionerna ovan, ange kommandot  tilldela bokstaven = F  och tryck på Enter. Som ett resultat bör den skriva "Tilldelningen av disknamnet eller monteringspunkten lyckades." Du kan stänga kommandoraden.

Ändra enhetsbokstav i PowerShell

1. Öppna PowerShell som administratör: ett av sätten är att skriva PowerShell i sökfältet och högerklicka på det hittade resultatet, välj "Kör som administratör".

2. Skriv  Get-Partition  och tryck på Enter.

3. Det  viktigaste för dig från föregående stycke är att ta reda på enhetsbokstaven som du vill ändra. Vi vill till exempel ändra enhetsbokstaven från  F till D, vilket  innebär att vi måste skriva kommandot  Get-Partition -DriveLetter F | Set-Partition -NewDriveLetter D  och tryck på Enter (du ändrar bokstäverna i kommandot till dina egna).

Om du inte ser några fel stänger du bara PowerShell-fönstret.

Ändra enhetsbokstaven i Registerredigeraren.

1.  Öppna registerredigeraren: i sökfältet eller i körmenyn (kör genom att trycka på win + r) skriv  regedit  och tryck på Enter.

2. I den vänstra kolumnen navigerar du till  HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ MountedDevices.  När avsnittet MountedDevices är  markerat  i den vänstra kolumnen ser du alla tillgängliga diskar i den högra kolumnen.

3.  Klicka på alternativet med enhetsbokstaven som du vill ändra med höger musknapp och välj "Byt namn". Till exempel byter vi namn på D-enheten, klickar på parametern \ DosDevices \ D:  med höger musknapp och väljer "Byt namn".

4.  Ändra endast bokstaven! Vi lämnar resten, det vill säga efter att ha bytt namn till exempel för att köra F, kommer parametern att se ut som \ DosDevices \ F:

När du har bytt namn på parametern måste du stänga registerredigeraren och för att ändringarna ska träda i kraft - starta om datorn.

Det är allt för idag, om du har några tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂