Återställ din dator till dess ursprungliga skick Windows 10

Windows 10 har en Återställ PC-funktion som snabbt återställer Windows till sina ursprungliga inställningar, vilket innebär att systemet är rent som om du just installerade det. Det är bekvämare och snabbare än att installera om Windows från grunden.

Den här funktionen var tillbaka i Windows 8, men allt raderades där när systemet återställdes, och Windows 10 ger dig valet att behålla dina personliga filer eller inte.

Vad återställningsdatorn gör

  När du klickar på "Start" i funktionen "Återställ datorn till dess ursprungliga tillstånd" - återställs Windows-systemet till sitt ursprungliga tillstånd. Om du köpte en dator med Windows 10 redan installerad, kommer systemet efter återställningen att vara i samma tillstånd som när du köpte den. Det vill säga, programvaran och drivrutinerna som medföljer datorn kommer att installeras om till sitt ursprungliga tillstånd. Om du själv installerade Windows 10 efter återställningen blir det ett rent Windows 10-system utan ytterligare programvara.

Under återställningen kan du välja att behålla dina personliga filer eller inte, men ändå kommer alla installerade program och inställningar att tas bort. Det vill säga om ditt system ständigt ger fel, saktar allt ner och du inte hittar orsaken, du kan återställa systemet med den här funktionen och alla möjliga orsaker försvinner. Men innan du återställer ditt system rekommenderar jag att du kontrollerar om det finns skadlig kod i ditt system med AdwCleaner, Malwarebytes och Zemana, även om du har installerat ett antivirusprogram. Kanske kontrollera systemet och korrigera det - behovet av en återställningsfunktion försvinner.

Från beskrivningen av den här funktionen från Microsoft:

1.Datorn startar upp i Windows RE i Windows Recovery-miljö.

2.Windows RE raderar och formaterar partitioner innan du installerar en ny kopia av Windows;

3. Datorn startar från en ny kopia av Windows.

Om du väljer att behålla dina personliga filer, skannar Windows RE innan hårddisken söker efter personliga filer innan du tar bort partitionen och sparar dem för sig själv => installerar en ny kopia av Windows => och lägger tillbaka dessa filer där de var innan systemet återställdes.

I båda fallen får du ett rent Windows utan programvara installerad genom att spara och inte spara personuppgifter.

Hur du återställer din dator från Windows.

För att återställa din dator till fabriksinställningarna - behöver du:

1. Gå till "Start" och välj "Alternativ";

2. Gå till "Uppdatering och säkerhet";

3.Välj "Återställning" i den vänstra kolumnen och bredvid "Återställ din dator" klicka på "Start".

4. Du uppmanas att behålla dina personliga filer eller ta bort allt. Som det verkade ovan, så att du inte väljer alla applikationer och inställningar kommer att raderas och du får ett rent system. Men i en version kommer dina personliga filer att returneras till ett rent system och på samma platser, och i den andra kommer hela systemet att vara rent, inte bara applikationer och inställningar kommer att raderas utan också dina filer.

Det andra alternativet är perfekt om du inte längre planerar att använda den här datorn och ge den till någon annan, eller om du bara bestämde dig för att starta ett nytt liv genom att radera allt 🙂

5.Om du klickade på "Ta bort alla" kommer du att bli ombedd att ta bort data från den hårddisk där Windows är installerad eller att ta bort allt från alla diskar i nästa fönster.

Så här återställer du en dator till sitt ursprungliga läge från Windows, även om datorn levererades med installerad programvara

Som nämnts tidigare, om du köpte en dator med Windows 10 redan installerad, kan det finnas redan installerad programvara från tillverkaren av din dator. Och även efter återställningen försvinner inte alla dessa applikationer utan kommer att installeras om till sitt ursprungliga tillstånd.

Det är bra om de nödvändiga drivrutinerna bara är installerade där, men om en hel del olika skräp var proppade där? Med den stora uppdateringen från augusti 1607 lade vi till möjligheten att hålla systemet rent, även om det kom med ytterligare programvara när enheten köptes. Det vill säga om du köpte en dator och det finns många olika programvaror från tillverkaren och en regelbunden återställning gör inte systemet helt rent, gör vi följande:

1.Gå till "Start" => Inställningar => Uppdatera och säkerhet => välj "Återställning" i den vänstra kolumnen => i den högra kolumnen, gå ner till botten och klicka på "Lär dig att börja om från en ren installation av Windows" => välj genom vilken webbläsare öppnar sidan och en instruktion öppnas framför dig.

2.I den instruktion som öppnas kommer det att beskrivas att denna typ av systemåterställning raderar alla applikationer och inställningar. För att återställa på det här sättet - du behöver tillgång till internet kommer cirka 3 GB att laddas ner. Längst ner klickar du på "Ladda ner verktyget nu"

3. Kör den nedladdade filen och godkänn licensavtalet genom att klicka på "Acceptera";

4.Välj nu att behålla dina personliga filer eller ta bort dem och klicka sedan på "Start".

Verktyget laddar ner en ren Windows-bild från Microsofts servrar och installerar den på din dator.

Hur du återställer din dator från startmenyn

Om Windows inte startar på din dator kan du återställa det från startmenyn. Den här menyn ska laddas automatiskt om Windows inte laddas av någon anledning.

Välj "Felsökning" i "Välj åtgärd"

Välj Återställ den här datorn.

Dessa sätt att återställa datorn till sitt ursprungliga tillstånd borde vara tillräckligt för dig. Om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂