Hur man skannar och reparerar Windows-systemfiler

Om din dator började visa fel, eller om det uppstod problem med att ladda Windows, kan det vara ett problem med systemfilerna, de kan modifieras av någon programvara eller tas bort. Alla versioner av Windows (inklusive 10) innehåller ett kommandoradsverktyg med vilket du kan kontrollera och fixa systemfiler.

Om ditt system startar i säkert läge kan du köra verktyget direkt från Windows. Om Windows inte startar kan du köra en kommandorad från installationsmediet eller en återställningsskiva.

För att börja skanna och fixa systemfiler via Windows måste du öppna kommandoraden (ett av sätten i Windows 10 är att högerklicka på startknappen och välja "kommandorad (administratör)", det andra sättet för olika versioner är att ange cmd => högerklicka på hittat resultat => kör som administratör).

I kommandoradsfönstret som öppnas kan du köra verktyget för att kontrollera systemfiler i följande alternativ:

sfc / scannow  är det mest användbara kommandot, det kommer att skanna hela systemet på en gång, det vill säga det kommer att skanna och försöka återställa alla filer som har modifierats eller skadats. Ange sfc / scannow-  kommandot  och tryck på Enter

sfc / verifiera bara  - det här kommandot kontrollerar integriteten för alla systemfiler (sök efter problem), men utan återställning.

sfc / scanfile -  - med det här kommandot kan du kontrollera integriteten för en viss fil och återställa den. Till exempel sfc /scanfile=c:\windows\system32\kernel32.dll.

sfc / verifyfle - Detta kommando verifierar integriteten för en viss fil, men utan att fixa den. Exempel sfc-kommando /verifyfle=c:\windows\system32\kernel32.dll.

sfc / offwindir- 

sfc / offbootdit -

dessa två kommandon används när du startar från en startenhet för att ange vilken enhet Windows är på eller vilken mapp. Till exempel sfc / scannow / OFFBOOTDIR = C: \ eller sfc / OFFWINDIR = C: \ windows

Använder du  sfc /? du kan ta reda på alla kommandon och deras betydelse.

Detta verktyg sparar ibland ditt system från att installera om. Det är allt för idag, om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂