Så här uppgraderar du Windows 7 eller 8 till Windows 10 (just nu)

Om du inte har en Windows 10-licensierad skiva och du väljer en uppdatering istället för en ren installation, läs dagens artikel. Ja, kanske en ren installation är bättre, men kostnaden på $ 200 belyser uppgraderingen, särskilt eftersom du kan uppgradera Windows 7 eller 8.1 till Windows 10, sedan återställs och systemet blir rent.

Under uppdateringen sparas alla dina filer, inställningar och applikationer - detta är en av fördelarna jämfört med en ren installation. Tidigare kunde alla Windows 7 och 8 uppgraderas till 10 gratis, nu har Microsoft begränsat detta alternativ. Du kan bara uppgradera gratis med Microsofts verktyg för funktionshindrade användare.

Om du har en nyckel för Windows 7 eller 8 kan du utföra en ren installation och när Windows startar anger du aktiveringsnyckeln (om du försöker ange nyckeln under installationsprocessen kanske systemet inte accepterar den). 

Om Windows 10 tidigare installerades och aktiverades på din dator kan du installera en ren 10k och aktivering kommer att ske även om du inte angav nyckeln, eftersom nyckeln tilldelas din hårdvara och lagras på Microsofts servrar, och när du installerar om 10k av samma bithet och samma utgåvor - aktivering sker automatiskt när du först ansluter till Internet.

Aktiverad kopia av Windows

För att uppgradera till Windows 10 måste du ha en aktiverad version av Windows 7 eller Windows 8.1 på din dator. Om du har Windows 8 måste du först uppdatera den till version 8.1 och sedan fortsätta till uppgraderingen till 10. Om du inte har aktiverat Windows kommer du att bli ombedd att ange nyckeln till Windows under installationsprocessen. Uppdateringen sker också på piratversioner av Windows , det viktigaste är att de är aktiverade.

Oavsett om din Windows är aktiverad eller inte, kan du se genom att klicka på "Dator" med höger musknapp och gå till "Egenskaper" (eller genom att gå till "Start" -menyn - kontrollpanel-system).

Motsvarande Windows Update Tool

Uppdateringsverktyget hittar du här. Som nämnts i början av artikeln - tidigare kunde du uppdatera ditt system till 10 gratis och officiellt, nu är det här alternativet bara kvar för användare med funktionshinder. Men kanske har du begränsade ekonomiska resurser? I vilket fall som helst, genom att uppdatera systemet med det här verktyget får du en gratis aktiverad version av Windows 10, med alla verktyg och utan några begränsningar. Du kan bestämma att det här alternativet inte passar dig - köp sedan 10k, eller om du har en nyckel till Windows 7 eller 8 - installera en ren 10 och aktivera den med en nyckel från 7 eller 8.

Startar uppdateringsinstallatören

Kör den nedladdade filen Windows10Upgrade och följ sedan rekommendationerna i installationsguiden, klicka på "Nästa" och "Uppdatera". Verktyget kommer att använda Internet för att ladda ner installationsfilerna till din dator, de är ungefär 5 GB stora, så ha tålamod. Efter nedladdningen startar installationen och datorn startar om flera gånger. I slutet av installationen uppmanas du att ändra sekretessinställningarna, du kan lämna allt som standard och ändra eventuella inställningar senare.

Windows 10 skiljer sig från 8 och 7, så du kan behöva instruktioner från kategorin Windows 10. I dem hittar du: hur man får 10 att se ut som 7; hur man anpassar startmenyn och aktivitetsfältet; hur man visar sekunder i timmar; hur man byter ljud när du slår på datorn och mycket mer.

Ursprungligen var den här artikeln mycket större med alla fönster som dyker upp under uppdateringen, men verktyget har ändrats och beskrivningen har förkortats. Det är allt för idag, om du har tillägg eller om du känner till andra sätt - skriv kommentarer! Lycka till 🙂