Vad är skillnaden mellan FAT32, ExFAT och NTFS?

När du formaterar en intern enhet, extern hårddisk, flash-enhet eller SD-kort kommer Windows att uppmana dig att välja filsystemet FAT32, ExFAT och NTFS. Men i det här fönstret finns det ingen beskrivning av vad detta filsystem betyder och vad som är skillnaden mellan dem. Därför kommer vi i dagens artikel att försöka dekryptera dessa namn på filsystem.

FAT32

FAT32 är det äldsta filsystemet och introducerades i Windows 95 för att ersätta FAT16.

Åldern för detta filsystem har fördelar och nackdelar. Nästan alla köpta flash-enheter du köper med FAT32-filsystemet, för maximal kompatibilitet inte bara med datorer utan även med spelkonsoler och andra enheter som stöder flash-enheter.

Begränsningar i denna ålder: filstorlek större än 4 GB FAT32 stöds inte, så du kan ladda upp valfritt antal filer till enheten, men så att var och en av dem inte är mer än 4 GB. Den maximala storleken på en partition i FAT32 är 8 TB, men i Windows-operativsystem överstiger inte den skapade partitionens storlek i detta filsystem 32 GB. Även om du skapar en partition större än 32 GB på ett annat system, kommer Windows att fungera med enheten, men igen, om du skapar en partition i FAT32 som är större än 32 GB, så minskar prestandan på denna disk enligt Microsoft avsevärt.

Även om detta filsystem är bra för flash-enheter och andra externa enheter, är det inte särskilt bra för interna enheter. Det saknar behörigheter och andra säkerhetsfunktioner inbyggda i det mer moderna NTFS-filsystemet. För att installera ett modernt Windows-operativsystem måste du bara skapa en partition i NTFS.

Kompatibilitet: Stöds av alla versioner av Windows, Mac, Linux, spelkonsoler och andra USB-enheter.

Begränsningar: Maximal filstorlek 4 GB, 8 TB maximal partitionsstorlek. På Windows kan du skapa en partition som inte är större än 32 GB.

Perfekt för:  flyttbar lagring, för kompatibilitet med de flesta enheter om du använder filer upp till 4 GB.

NTFS

NTFS är det moderna filsystemet som Windows arbetar med. Alla Windows-operativsystem formaterar partitionen till NTFS under installationen. Visades först med Windows XP.

Denna typ av filsystem är full av andra moderna funktioner. Det stöder filbehörigheter för säkerhet, ändringsloggning, vilket kan hjälpa dig att snabbt återställa fel om din dator plötsligt startar om. Det stöder också skuggkopior för säkerhetskopior, kryptering och andra nödvändiga funktioner.

För att installera ett Windows-system måste din partition vara NTFS, och det är bättre att formatera sekundära diskar i det här filsystemet för normal användning av alla applikationer.

Men detta filsystem är inte kompatibelt med andra operativsystem. Det fungerar med alla versioner av Windows, men Mac OS X kan bara läsa diskar i det här filsystemet, det kan inte skriva till dem. Linux läser också bara NTFS-partitioner, även om vissa distributioner inkluderar skrivstöd. De flesta spelkonsoler stöder inte NTFS, till exempel stöder inte Sony PlayStation detta filsystem och Xbox 360 stöder inte det.

Kompatibilitet:  fungerar med alla versioner av Windows, skrivskyddad på Mac, även Linux skrivskyddad, och inte alla distro skriver. Andra enheter - de flesta stöds inte.

Begränsningar:  det finns ingen begränsning i filstorlek eller partitionsstorlek.

Idealisk:  för systemdisken och andra interna enheter som endast kommer att användas av Windows.

ExFat

ExFat introducerades av Microsoft 2006, och detta filsystem heter FAT64. Stöd för detta filsystem med uppdateringar lades till Windows XP.

Detta filsystem är optimerat för flash-enheter. En av innovationerna med ExFat är minskningen av antalet överskrivningar inom samma sektor, vilket minskar slitaget på enheten.

Precis som NTFS är ExFat inte begränsat till fil- och partitionsstorlekar. Med andra ord, om din enhet är formaterad i ExFat, kan du skriva filer större än 4 GB till den. Detta filsystem är det bästa valet för enheter där du vill ha ett lätt filsystem utan filstorleksbegränsningar.

ExFat är också mer kompatibelt än NTFS, om Mac bara stöder NTFS-läsningar, stöder ExFat fullt ut både läsning och skrivning. ExFat kan också göras tillgängligt på Linux genom att installera ytterligare programvara.

Medan ExFat är mer vänlig med operativsystem, är det ofta inte kompatibelt med digitalkameror, och inte alla spelkonsoler stöder detta filsystem. Och andra äldre enheter kan endast vara begränsade till FAT32-stöd.

Kompatibilitet:  Fungerar i alla versioner av Windows och moderna versioner av Mac OS X, men kräver ytterligare programvara på Linux. De flesta äldre enheter stöder inte detta filsystem.

Begränsningar:  det finns ingen begränsning i filstorlek eller partitionsstorlek.

Perfekt:  för USB-minnen, externa enheter etc. om du arbetar med filer som är större än 4 GB och vill minska slitaget på enheten.

NTFS är perfekt för interna enheter, medan ExFat är mer lämpligt för flash-enheter. Fat32 används främst för äldre enheter som inte stöder andra filsystem.

Det är allt för idag, om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂