thumbs.db, desktop.ini, .ds_store vad är det?

Om du väljer att visa dolda filer i Utforskaren eller i filhanteraren visas många frågor omedelbart, vilken typ av filer är dessa utspridda i alla mappar. I många Windows-mappar kan du se thumbs.db- och desktop.ini-filer och på Mac OS X, .ds_store-filer. Dessa filer skapas av systemet för att påskynda och spara inställningar för framtiden, men du kan förhindra att några av dem skapas.

tummen.db vad är det?

Som namnet antyder, thumbs.db - den här filen är en "databas med miniatyrer". Varje gång du öppnar en mapp med bilder via utforskaren eller filhanteraren skapar Windows miniatyrer av dessa bilder. Med andra ord: när du öppnar bildutforskaren - ser du miniatyrbilderna för dessa bilder, och så att nästa gång dessa miniatyrer visas snabbare - skapar Windows en thumbs.db-fil i den här mappen.

Som nämnts ovan är thumbs.db-filer dolda och bör inte orsaka besvär. I vissa fall kan dessa filer dock orsaka problem.

För att få Windows att sluta skapa thumbs.db-filer kan du göra vissa ändringar i grupprincipen (tillgänglig i professionella och företagsversioner av Windows) eller i registerredigeraren (tillgänglig i alla versioner av Windows).

Inaktivera skapande av tummen.db via grupprinciper:

1 . I sökfältet eller i körmenyn (körs genom att trycka på Win + R-tangenterna) anger du kommandot gpedit.msc och trycker på Enter-tangenten;

2 . Öppna i Windows 7: "Användarkonfiguration" => Administrativa mallar => Windows-komponenter => Windows Explorer. I Windows 8, 8.1, 10: öppna "Användarkonfiguration" => Administrativa mallar => Windows-komponenter => File Explorer.

3 .Med den högra sidan öppna "Inaktivera cachning av miniatyrer i dolda filer Thumbs.db" sätta punkt bredvid "Aktivera", klicka sedan på "OK".

Eftersom inte alla versioner av Windows har grupprinciper kommer vi att överväga en universell metod för alla versioner av Windows - inaktivera registerredigeraren.

I sökfältet eller i exekveringsmenyn (exekvering kallas av Win + R-tangenterna), ange kommandot regedit => tryck på Enter-tangenten => i den vänstra kolumnen, öppna HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced => på höger sida, öppna parametern  DisableThumbnailCache => skriv 1 i fältet "värde"   och klicka på "OK". Om det inte finns någon DisableThumbnailCache-parameter i avsnittet Avancerat högerklickar du på avsnittet Avancerat => Nytt => DWORD-värde => namnge det DisableThumbnailCache och ställ in det till 1 .

Om du vill returnera skapandet av thumbs.db, i samma parameter, ersätt 1 med 0.

desktop.ini vad är det?

Windows i filer desktop.ini innehåller några alternativ för att ställa in den aktuella mappen. Desktop.ini-filen är dold och du ser den om du aktiverar visning av dolda filer. Den här filen kan öppnas med anteckningsblock, den innehåller många parametrar, till exempel: ikon för en mapp, textfärg, bakgrundsbild etc. Om du öppnar desktop.ini-filen och vill dechiffrera kommandona - Wikipedia har en detaljerad beskrivning av vad var och en av dem betyder.

Hur man inaktiverar skapandet av dessa filer - jag hittade inte, så du kan helt enkelt inaktivera visningen av dolda filer så att du inte kan se dem.

.ds_store vad är det?

Mac OS X skapar .ds_store-filer i varje mapp, deras roll är densamma som desktop.ini i Windows. Det vill säga de innehåller inställningarna för att visa mappar: ikoner, bakgrundsbild. Dessa filer är också dolda och inte alla användare kommer att se dem.

I lokala mappar finns det inget sätt att inaktivera skapandet av .ds_store, men i nätverksmappar kan du inaktivera skapandet av dessa filer med terminalen och kommandot:

standardinställningar skriver com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true

genom att ändra kommandot något kan du återställa skapandet av .ds_store-filer i Mac OS X

standardinställningar skriver com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores false

Thumbs.db, desktop.ini, .ds_store-filer tar inte mycket utrymme och är dolda. Oavsett om det är värt att leta efter sätt att bli av med dem eller inte, är det upp till dig, för mig låt dem leva på en dator. Om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂