Sömn, viloläge eller avstängning?

Datorn kan sättas i viloläge, viloläge eller stängas av. Sömn låter dig tillfälligt inaktivera vissa funktioner för att spara energi och om nödvändigt snabbt återuppta arbetet. Viloläge stänger av datorn, men låter dig återställa sessionen helt när du slår på den.

Därför finns det inget rätt svar "vad man ska använda", viloläge och viloläge kan vara lika användbara i olika fall, och var och en av dem har både fördelar och nackdelar.

Jämförelse: avstängning, sömn, viloläge.

Vad är skillnaden mellan avstängning, sömn och viloläge? Låt oss försöka analysera:

  • Avstängning (avstängning):  När du stänger av datorn är alla dina öppna program stängda och datorn stänger av operativsystemet. En dator som är avstängd använder praktiskt taget ingen elektricitet. Om du vill använda din dator måste du slå på den och gå igenom den vanliga startprocessen och vänta på att din hårdvara ska initialiseras och starta program att starta;
  • Sömn:  Kallas också sömn och standby. I viloläge går datorn in i ett lågt energiförbrukningsläge. Elektricitet används för att hålla datorns tillstånd i minnet medan nästan alla enheter och funktioner är avstängda. Det tar några sekunder för datorn att återgå från viloläge till arbete. Du behöver inte vänta tills den laddas igen, alla applikationer som var öppna innan de sovnade öppnas omedelbart. Viloläge använder dock mer ström än avstängning och viloläge.
  • Viloläge:  Din dator sparar det aktuella systemtillståndet till en fil på hårddisken och stängs av. Nästa gång du slår på den kommer den att ladda det tidigare systemtillståndet från din hårddisk i minnet. Detta låter dig spara datorns tillstånd, alla öppna program och data och återgå till det senare. Att slå på efter viloläge tar längre tid än att återuppta systemet från viloläge. Men viloläge använder mycket mindre energi än sömn. En dator som stängs av på detta sätt använder ungefär samma mängd energi som en dator som stängdes av genom avstängning.

Om den bärbara datorn sätts i viloläge och batteriet nästan är tomt går det automatiskt i viloläge för att bibehålla sitt nuvarande tillstånd.

När ska jag använda sömn, viloläge, avstängning?

Olika människor behandlar sin dator olika. Vissa människor stänger alltid av datorn och använder inte viloläge eller viloläge. Andra håller datorn på 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Men ändå, när är det bättre att använda och vilket läge?

  • När ska du sova:  Viloläge är mycket användbart om du lämnar datorn en kort stund. Du kan sätta din dator i viloläge för att spara batteri eller spara ström. Om du återvände till datorn kan du återuppta den aktuella sessionen på några sekunder (det vill säga alla öppna program och dokument som var öppna innan du gick i viloläge);
  • När ska du vila:  Viloläge sparar mer energi än sömn. Om du inte kommer att använda datorn på länge, till exempel gå och lägga dig och du bara behöver den på morgonen, kan du sätta den i viloläge, vilket sparar energi eller batteriet och ger dig möjlighet att återvända den aktuella datasessionen. Att slå på efter att ha gått i viloläge tar längre tid än efter att ha gått in i viloläge.
  • När ska man stänga av:  De flesta datorer vaknar mycket snabbare än de startar om. Vissa datorer eller programvara fungerar dock inte korrekt när du vaknar från viloläge, och i det här fallet är det bättre att stänga av datorn. Det vill säga, vissa datorer vaknar ur viloläge längre än efter att ha slagit på datorn igen, applikationer hänger länge och du måste vänta. Och om du märkte åtminstone ibland behöver datorn en omstart för att fungera bättre och den kan ersättas med en vanlig avstängning.

Hur mycket energi du sparar genom att välja den optimala avstängningen är inte känd, det beror allt på själva datorn och ditt val. Naturligtvis är det bättre att ladda fönstrets nuvarande tillstånd (viloläge) än att stänga av helt och slå på allt igen, men i vissa fall måste du återställa helt (det vill säga stänga av). Och om du lämnar datorn i en halvtimme, är viloläget mer användbart för dig.

Sömn och viloläge är särskilt användbart om du har en bärbar dator och befinner dig någonstans långt ifrån en strömkälla. Om du lämnar den i tio minuter, sätt den i viloläge och spara lite laddning för senare.

Gör ditt val.

På vilken dator som helst kan du ställa in en strömplan och välja när din enhet ska läggas i viloläge och när du ska vila.

På bärbara datorer kan du fortfarande konfigurera vad du ska göra när du stänger locket eller trycker på strömbrytaren. För att göra detta, i sökfältet, ange något som liknar "strömknappen" och välj bland de hittade "Ställa in funktionerna för strömknapparna".

Här kan du välja vad du ska göra när du trycker på strömbrytaren eller när du stänger locket och i olika fall: när du kör på batteri; från nätverket.

Alla väljer vad de ska använda och när. Du kan hålla enheten påslagen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, men behöver du verkligen det? Om datorn bara står på, varför inte spara lite ström och dra nytta av viloläge eller viloläge? Det är allt för idag, om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂