Så här justerar du datorskärmens ljusstyrka automatiskt och manuellt

Ofta finns det ett behov av att öka eller minska skärmens ljusstyrka, denna åtgärd kan göras manuellt eller ställa in systemet så att det ändrar allt automatiskt. I dagens artikel kommer vi att titta på båda alternativen för skärmens ljusstyrkainställningar i Windows.

Hur man justerar ljusstyrkan manuellt på en bärbar dator eller surfplatta

De flesta bärbara tangentbord har knappar för skärmens ljusstyrka. På många bärbara Samsung-datorer kan du till exempel öka ljusstyrkan genom att hålla ned Fn-tangenten och trycka på uppåtpilen och minska den genom att hålla ned Fn-tangenten och trycka på nedåtpilen. Vanligtvis på knapparna för att öka eller minska skärmens ljusstyrka dras något som liknar solen. Dessa tangenter kan placeras i den översta raden (F1-F12), det vill säga om du ser en ritad sol på F3-tangenten kan du öka eller minska ljusstyrkan med denna knapp (ibland måste du hålla ned Fn-tangenten medan du trycker på sådana tangenter).

Du kan också justera skärmens ljusstyrka med Windows-inställningar. Detta är användbart om tangentbordet inte har ljusstyrka eller om du använder en surfplatta.

För att ändra ljusstyrkan i Windows 10 - klicka på batteriikonen i meddelandefältet, välj ljusstyrkan i fönstret som öppnas. Varje gång du klickar på brickan ändras ljusstyrkan med 25%. Du kan också hitta ljusstyrkan i meddelandecentret.

Inställningarna för skärmens ljusstyrka finns i inställningarna för Windows 10. Gå till "Start" => Inställningar => System => Skärm => i fältet "Ljusnivåinställning", flytta skjutreglaget och öka eller minska ljusstyrkan.

I Windows 7 och 8 kan du ändra skärmens ljusstyrka via kontrollpanelen i strömförsörjningen. Ström kan också hittas via sökfältet, nedanför kraftplaner finns en glidreglage.

I Windows Mobility Center kan du också ändra skärmens ljusstyrka med hjälp av en skjutreglage för att starta den i Windows 10 och 8.1 - högerklicka på "Start" och välj från listan.

Hur man justerar ljusstyrkan manuellt på en extern bildskärm

Om du använder en vanlig dator kan du ändra skärmens ljusstyrka. Ofta finns knapparna för ljusstyrka på själva monitorn, eller det finns en menyknapp där du kan använda pilarna för att hitta ljusstyrkan och använda + -tangenterna för att ändra den.

Automatisk ljusstyrkajustering av bärbar dator och surfplatta, beroende på om du är ansluten till en laddare eller inte

Genom strömförsörjningen kan du justera skärmens ljusstyrka medan du laddar enheten och under drift utan laddning. För att göra detta måste du öppna "Strömförsörjning", det vill säga skriva "Ström" i sökfältet => öppna den.

Vi går till "Ställa in kraftplanen" (bredvid kraftplanens namn).

Här kan du justera ljusstyrkan när du är ansluten till nätverket och när laddningen är frånkopplad. Du kan göra dessa inställningar för varje kraftplan.

Hur man ställer in automatisk ljusstyrningskontroll baserat på återstående batteriladdning

Du kan ställa in den automatiska ljusstyrkan för din enhet, beroende på laddning. Det vill säga, du kan sätta det så att ljusstyrkan minskar med en viss laddning kvar på din enhet. I Windows 10 kan du konfigurera den här inställningen med funktionen "batterisparläge".

Gå till Start => Inställningar => System => Battery Saver => Battery Saver Options

I nästa fönster kan du aktivera eller inaktivera läget "Batterisparläge", i detta läge minskar ljusstyrkan automatiskt när en viss procentandel av laddningen kvarstår. Den procentuella laddningsprocenten för vilken ljusstyrkan ska minska kan ställas in genom att flytta skjutreglaget. Tyvärr finns det inget sätt att ställa in hur mycket ljusstyrkan ska minskas. Om du ansluter laddaren återställs ljusstyrkan automatiskt.

Det finns också olika applikationer för automatisk justering av skärmens ljusstyrka, men jag tycker att standardfunktionerna borde vara tillräckligt för dig, och varför täppa till din dator med onödiga applikationer? Om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂