Så här anpassar du Windows 10-aktivitetsfältet

Om du har uppgraderat ditt operativsystem till Windows 10 och redan har börjat konfigurera det, läs sedan dagens artikel där vi beskriver några tips för att göra aktivitetsfältet bekvämare.

Fäst programmet i aktivitetsfältet

Du kan fästa valfritt program i aktivitetsfältet:

1.  Starta programmet som du vill fästa i aktivitetsfältet, högerklicka sedan på dess ikon i panelen och välj "Fäst programmet i aktivitetsfältet"

2. Du kan också använda Explorer för att hitta det program du vill fästa i panelen, högerklicka på det och välj "Fäst i aktivitetsfältet"

Du kan också gå till "Start" -menyn, hitta det program du vill fästa i aktivitetsfältet - högerklicka på det och välj "Advanced" => Fäst till aktivitetsfältet från menyn.

Efter dessa åtgärder kommer genvägen till ditt program alltid att finnas i aktivitetsfältet, även efter omstart

Om något program i aktivitetsfältet stör dig kan du ta bort det därifrån - högerklicka på det och välj "Lossa från aktivitetsfältet"

Fäst en fil eller mapp i hopplistan.

Om du högerklickar på någon ikon i aktivitetsfältet ser du de nyligen öppnade filerna i det här programmet eller de platser du åkte till. Listan ändras ständigt, men om du vill fästa vissa filer eller mappar i den här menyn - så är det lika enkelt som att beskjuta päron! Öppna först det du vill fästa så att det visas i den senaste listan. Till exempel öppnade vi den här webbplatsen i Google Chrome eller öppnade en mapp i utforskaren. Om du nu klickar på Chrome-genvägen i aktivitetsfältet med höger musknapp kommer den här webbplatsen att visas där, bredvid den på höger sida måste du klicka på stiftikonen. Nu kommer han alltid att vara med på den här listan.

På så sätt kan du fästa många dokument i Word, många mappar i Explorer etc. Som standard visar den här listan bara 12 objekt, för att öka antalet till 20 eller mer - du måste redigera registret något.

Aktivitetsfältets position på skärmen

Om du vill ändra platsen för aktivitetsfältet: klicka först på den med höger musknapp och avmarkera kryssrutan "Dock aktivitetsfält", för att göra detta, vänsterklicka bara på den här raden.

När aktivitetsfältet inte är dockat - du kan ta tag i det med vänster musknapp och utan att släppa tangenten - dra panelen i önskad riktning.

Du kan också ändra platsen för aktivitetsfältet (vänster, överst, höger, nedre) i inställningarna. Högerklicka på aktivitetsfältet och välj "Inställningar" (eller gå till "Start" -menyn => Inställningar => Anpassning => Aktivitetsfält)

När "Aktivitetsfältet" är markerat i den vänstra kolumnen, i den högra letar vi efter objektet "Aktivitetsfältets position på skärmen" och väljer önskad i listan.

Vi kan välja att ha aktivitetsfältet till vänster, överst, till höger, längst ner.

Dölj aktivitetsfältet automatiskt.

Tidigare, för att dölja panelen, var du tvungen att gå in i själva panelen, nu har ordet "Egenskaper" ersatts med "Parametrar". Klicka på aktivitetsfältet i ett tomt utrymme med höger musknapp och välj "Alternativ" => på höger sida i menyn som öppnas, aktivera alternativet "Dölj aktivitetsfältet automatiskt i skrivbordsläge".

Du kan också aktivera "Dölj aktivitetsfältet automatiskt i surfplatteläge" från den menyn.

Använd små knappar i aktivitetsfältet

Om du vill minska aktivitetsfältets tjocklek och storleken på själva ikonerna - högerklicka på panelen och välj "Alternativ" => på höger sida, aktivera alternativet "Använd små knappar i aktivitetsfältet" (det vill säga flytta skjutreglaget till "På" -läget)

Efter att ha aktiverat det här alternativet krymper ikonerna och själva aktivitetsfältet.

Ändra storlek på aktivitetsfältet.

Om du vill öka storleken på aktivitetsfältet kan du sträcka ut den och med den här åtgärden kan den göras till golvet på skärmen. För att göra detta måste du först lossa den, det vill säga klicka på aktivitetsfältet med höger musknapp och avmarkera rutan "Lås aktivitetsfältet", vänsterklicka bara på den här raden.

Håll musen över den övre kanten av aktivitetsfältet, en upp- och nedåtpil ska visas, tryck på vänster musknapp och utan att släppa den - sträck ut panelen när den redan är i önskad storlek - släpp vänster tangent.

Gruppknappar i aktivitetsfältet.

Om du går till aktivitetsfältets alternativ (högerklicka på det - alternativ) kan du konfigurera gruppering av knappar. I den vänstra kolumnen ska "Aktivitetsfält" väljas, och i den högra kolumnen bredvid "Gruppknappar i aktivitetsfältet" - gör ditt val. Du kan välja att alltid dölja etiketter när aktivitetsfältet är fullt, aldrig.

Till exempel, för att visa allt av samma typ med en etikett och när du svävar över det med möss visar det allt öppet - du måste välja "Dölj alltid etiketter"

Du kan också se till att det öppna inte är grupperat. Till exempel öppnar du tio olika mappar - de visas inte som en genväg i aktivitetsfältet, men visas längs hela aktivitetsfältet i separata objekt. Eller välj gruppering efter att du har fyllt i aktivitetsfältet, det vill säga när hela panelen är fylld med öppna applikationer kommer de att grupperas igen.

Ändra kommandotolken till PowerShell på högerklickmenyn.

Om du högerklickar på "Start" -menyn (eller trycker på Win + X-tangenterna) öppnas en snabbmeny till olika verktyg. Ett av verktygen på den här menyn är kommandoraden. Men om du använder PowerShell oftare kan du installera det här verktyget istället för kommandoraden.

För att göra detta, högerklicka på aktivitetsfältet och välj "Alternativ" => i den högra kolumnen, aktivera alternativet "Ersätt kommandorad med Windows PowerShell" i menyn som visas när du högerklickar på "Start" -knappen eller när du trycker på Win + X ".

Visa skrivbordet när du svävar över minimera alla fönster.

I Windows 7 var en funktion aktiverad som standard som gjorde att du kunde titta på skrivbordet genom alla öppna fönster genom att helt enkelt sväva över knappen Minimera alla Windows i aktivitetsfältet. I Windows 10 är den här funktionen inaktiverad som standard, för att aktivera den - du måste gå till "Inställningar" (högerklicka på aktivitetsfältet och välj "Alternativ") => "Aktivitetsfält" ska väljas till vänster och bredvid "Visa skrivbordet när du svävar över knappen Minimera alla fönster i slutet av aktivitetsfältet" Aktivera alternativet, det vill säga växla omkopplaren till På.

Om du nu flyttar muspekaren över "Minimera alla fönster" längst till höger i aktivitetsfältet blir alla öppna fönster transparenta och du ser skrivbordet.

Ändra färg och transparens i aktivitetsfältet.

Aktivitetsfältet är som standard svart, för att ändra färg och aktivera eller inaktivera transparens - gå till "Alternativ" (genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja "Alternativ" eller genom att gå till "Start" -menyn => Alternativ => Anpassning) ... I den vänstra kolumnen väljer du Färg och i den högra kolumnen aktiverar du Visa färg på Start-menyn, Aktivitetsfältet och Åtgärdscenter och aktiverar eller inaktiverar Gör Start-menyn, Aktivitetsfältet och Åtgärdscentret transparent. Ovan kan du välja en färg för aktivitetsfältet.

I det grafiska gränssnittet finns det inget sätt att öka genomskinligheten i aktivitetsfältet, för att det kan göras med hjälp av registret. Med ett gratis verktyg kan du också göra det helt transparent, instruktionerna beskrivs i artikeln "Hur man gör aktivitetsfältet helt transparent Windows 10"

Ta bort knappen "Visa uppgifter"

Med Task View-knappen kan du arbeta med virtuella skrivbord och visa miniatyrer av alla öppna fönster. Denna knapp kan tas bort från aktivitetsfältet genom att helt enkelt högerklicka på den och vänsterklicka på raden "Visa uppgiftsvisningsknapp" i listan som öppnas

Lägga till verktygsfältet i Aktivitetsfältet

Du kan lägga till olika verktygsfält i aktivitetsfältet. Högerklicka på en tom plats i aktivitetsfältet => välj "Paneler"

Om du väljer "Adress" är det på höger sida av aktivitetsfältet nära klockan möjligt att ange adresserna på webbsidor och efter att du har tryckt på Enter öppnas den angivna sidan i standardwebbläsaren.

Om du markerar "Länkar" kan du i aktivitetsfältet se länkarna som finns i webbläsarens bokmärken.

Inte en ny funktion, som också var i tidigare Winows, är möjligheten att ta med skrivbordet till aktivitetsfältet, sätta en bock och se det nära klockan i högra hörnet.

Du kan också lägga till valfri mapp i aktivitetsfältet, skapa ditt eget verktygsfält. För att göra detta, klicka på aktivitetsfältet med höger musknapp => paneler => skapa ett verktygsfält

i fönstret som visas väljer du den mapp som du vill se i verktygsfältet. När du har valt en mapp och klickat på "välj mapp" ser du den längst ner till höger nära klockan i verktygsfältet

i det här exemplet har jag lagt till "delade bilder" i aktivitetsfältet

Du kan följa detta exempel för att återställa snabbstartfältet till Windows 10.

Dölj ikoner som visas i aktivitetsfältet.

Olika applikationsikoner visas i meddelandefältet till vänster om klockan. Vissa visas precis bredvid klockan, andra kan ses genom att klicka på pilen. Du kan dölja visningen av onödiga ikoner, eller vice versa, visa fler ikoner för andra applikationer.

Klicka på aktivitetsfältet i ett tomt utrymme med höger musknapp och välj "Alternativ" => på vänster sida, "Aktivitetsfält" ska väljas, på höger sida, klicka på "Välj ikonerna som visas i aktivitetsfältet"

Använd omkopplaren för att inaktivera onödiga ikoner och aktivera de nödvändiga.

I meddelandefältet kan du dra ikoner från dolda till själva panelen. Vänsterklicka bara på önskad ikon och dra, utan att släppa nyckeln, till panelen, släpp bara nyckeln där.

Aktivera eller inaktivera systemikoner.

Aktivitetsfältet visar olika systemikoner: klocka, ström, volym, nätverk, plats, åtgärdscenter etc. Du kan välja vilken av systemikonerna du vill se i aktivitetsfältet och vilka du vill ta bort. Klicka på aktivitetsfältet i ett tomt utrymme med höger musknapp och från menyn som öppnas väljer du "Alternativ" => "Aktivitetsfält" ska väljas i den vänstra kolumnen och i den högra kolumnen klickar du på "Aktivera / inaktivera systemikoner".

Här kan du stänga av eller sätta på (om någon tidigare har tagit bort) klockan, volymen, nätverket, strömmen, ingångsindikatorn, placeringen, supportcentret etc. I allmänhet, se själv vad du vill se i aktivitetsfältet och vad inte och klicka på På. eller Av.

Om du till exempel slår på ingångsindikatorn kommer du att se information om dem genom att hålla muspekaren över ikonerna, till exempel vilka tangenter du kan växla språk med.

Anpassa sökningen 

Sök i aktivitetsfältet är en av "innovationerna" i Windows 10 (från början flyttade sökningen till aktivitetsfältet).

Det finns tre alternativ för att visa sökning i aktivitetsfältet: du kan välja en lång söksträng => högerklicka på aktivitetsfältet => sök => visa sökfältet.

du kan ta bort sökningen från aktivitetsfältet helt => högerklicka på aktivitetsfältet => sök => inaktiverad.

eller så kan du skapa en liten ikon för sökning, när du klickar på den öppnas ett stort fönster för att skriva in text och sökning. Högerklicka på aktivitetsfältet => sök => visa sökikonen

 Efter dagens uppdatering började aktivitetsfältet att hänga ovanpå andra fönster.

En del av kommentaren lades till artikeln, eftersom problemet visade sig vara frekvent och kanske någon annan kommer att få hjälp av dess lösning, eller kanske någon kommer att erbjuda sin lösning. Att starta om "Explorer" hjälpte mycket: starta Aktivitetshanteraren (högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren) => Hitta "Utforskaren" i processerna => Högerklicka på den och välj "Starta om". Om det inte hjälper => försök i facket nära klockan för att avsluta alla applikationer (det vill säga det finns en upppil bredvid klockan, högerklicka på alla applikationer och välj avsluta, kanske en av dem startar inte), som är där och starta om utforskaren igen genom Aktivitetshanteraren.

Det är allt för idag, om något inte är klart eller om det finns tillägg - skriv kommentarer! Vi kommer att prata om andra innovationer och inställningar i Windows 10 i följande artiklar. Lycka till 🙂