Så här aktiverar du det inbyggda administratörskontot i Windows 10

Förutom användaren med administratörsrättigheter har Windows 10 ett dolt inbyggt administratörskonto. Detta konto sparar ofta användare som har glömt lösenordet för sitt konto och i dagens artikel kommer vi att berätta hur du aktiverar (inaktiverar) det på olika sätt.

Det kan aktiveras (inaktiveras) både från själva systemet på flera sätt och genom ytterligare startalternativ. Det vill säga om du bara bestämde dig för att aktivera eller inaktivera det, kommer du att ha flera sätt från själva Windows-systemet, och det finns ett sätt som kommer att spara dig om du glömde lösenordet för det konto under vilket du loggar in på Windows.

Användarkonton i Windows 10

Standardanvändare är ett begränsat användarkonto som låter dig använda de flesta program och ändra systeminställningar som inte påverkar andra användares inställningar och din dators säkerhet. Kontot kan vara antingen ett lokalt eller ett Microsoft-konto. Om du försöker köra något program som kräver förhöjda rättigheter visas ett fönster där du ber dig ange administratörens referenser.

Administratörsanvändare  är ett användarkonto som skapas under Windows-installationen och har administrativa rättigheter. Kontot kan vara antingen ett lokalt eller ett Microsoft-konto. Kontot har full åtkomst till datorn och kan användas för att göra ändringar.

Inbyggd administratör - dolt inbyggt upphöjt administratörskonto, endast lokalt och har full obegränsad åtkomst till datorn. Det här kontot rekommenderas inte för permanent användning, för om andra användare, under installationen av program eller när du byter system, får ett meddelande om åtgärdsbehörigheter, kommer du inte att se några meddelanden i detta konto för behörighet att utföra vissa åtgärder. Det rekommenderas att använda den inbyggda administratören för engångsåtgärder i nödfall.

Aktivera (inaktivera) det inbyggda administratörskontot vid start av Windows

Om du bara vill aktivera det inbyggda administratörskontot och du kan logga in som en användare med administratörsrättigheter - hoppa över den här metoden och gå till de som beskrivs nedan, som körs från själva Windows.

1. Du behöver ytterligare startalternativ för att visas vid start. Låt oss anta att du inte kan gå till Windows och aktivera omstart med ytterligare parametrar:

  • tryck och håll ner strömbrytaren på datorn tills den stängs av.
  • tryck på strömbrytaren för att slå på den och Windows börjar bara ladda - tryck och håll ned strömbrytaren tills den stängs av. Så gör det flera gånger, någonstans efter tredje gången, slå bara på datorn => du ska se "Automatisk återställning" => välj "Avancerade alternativ;

2. Välj "Felsökning";

3.  Gå till "Ytterligare parametrar";

4. Välj "Kommandorad" (om du inte kan starta kommandoraden, eftersom du blir ombedd att lösenordet till ditt konto, men du inte vet det - gör allt med hjälp av återställningsskivan, som beskrivs i början av artikeln. Hur du återställer lösenordet för ett konto i Windows 10);

5. Ange  regedit-kommandot och tryck på Enter => i den öppnade registerredigeraren klicka en gång med vänster musknapp på HKEY_LOCAL_MACHINE.

6. Gå till "File" längst upp till vänster och välj "Load Hive";

7. Du måste öppna systemdrivrutinen och gå till mappen \ Windows \ System32 \ config. Även om du hade Windows-mappen på C-enheten kan den via kommandoraden vara på en annan enhet, till exempel har jag den i C, och här är jag vår det på disk E. Det vill säga det visade sig att jag gick till E: \ Windows \ System32 \ config \

8. Välj SAM-  filen i konfigurationsmappen  och klicka på "Öppna";

9. I fönstret som öppnas skriver du  REM_SAM  och klickar på "OK".

10.  Gå till  avsnittet HKEY_LOCAL_MACHINE \ REM_SAM \ SAM \ Domains \ Accounts \ Users \ 000001F4 i registerredigeraren  och öppna F-  parametern genom att dubbelklicka på vänster musknapp (se bilden nedan).

11. Gå till rad 0038 och ändra 11 till 10  och klicka sedan på "OK"

12. Stäng registerredigeraren och kommandoraden. Klicka på "Fortsätt" i fönstret som visas.

Det är det, nu när Windows 10 startar kan du logga in med ett administratörskonto.

Om du behöver inaktivera det inbyggda administratörskontot i framtiden måste du installera 11 istället för 10. Men det är bättre och snabbare att använda metoderna från Windows som beskrivs nedan.

Aktivera (inaktivera) det inbyggda administratörskontot i lokala användare och grupper

Det här alternativet är endast tillgängligt i professionella och företagsversioner av Windows 10.

1. Tryck på Win + R-tangenterna och kör fönstret lusrmgr.msc i fönstret som visas  (du kan också skriva det i sökfältet och välja bland de resultat som hittades);

2.  På vänster sida väljer du "Användare" => i den mellersta rutan väljer du "Administratör" genom att dubbelklicka på vänster musknapp.

3. Här kan du aktivera det inbyggda administratörskontot - genom att avmarkera rutan "Inaktivera konto" och klicka på "OK".

Om du också vill ställa in ett lösenord för det inbyggda administratörskontot - högerklicka på det och välj "Ange lösenord" => ange det nya lösenordet två gånger och klicka på "OK".

Om du vill inaktivera administratörskontot i framtiden, gör steg 1 och 2 från instruktionerna ovan, och i fönstret som öppnas markerar du rutan "Inaktivera konto" => klicka på "OK".

Aktivera (inaktivera) det inbyggda administratörskontot på kommandoraden

Denna metod är tillgänglig i alla versioner av Windows 10.

1.  Öppna kommandoraden: ett av sätten är att klicka på "Start" -menyn med höger musknapp och välja "Kommandorad (administratör)";

2. För att helt enkelt aktivera det inbyggda administratörskontot, kör nätanvändaradministratören / aktivt: ja-  kommandot  och tryck på Enter. Kommer att skriva "Kommando slutfört framgångsrikt", vilket innebär att du har aktiverat administratören och att du kan stänga kommandoraden.

Om du vill aktivera och ställa in ett lösenord (eller ändra det) för det inbyggda administratörskontot, kör kommandot  nätets användaradministratörslösenord / aktivt: bara ja istället för ordet "lösenord" skriv lösenordet du har skapat och tryck på Enter.

Om du i framtiden vill inaktivera det inbyggda administratörskontot, kör  nätanvändaradministratören / aktiv: inget  kommando på kommandoraden.

Stäng kommandotolken när du har kört önskat kommando.

Aktivera (inaktivera) administratörskontot i den lokala säkerhetspolicyn

En annan metod som endast är tillgänglig i professionella och företagsversioner av Windows 10.

1. Hitta secpol.msc genom  sökfältet  och välj bland de resultat som hittats (du kan också trycka på Win + R-tangenterna och ange secpol.msc-kommandot i fönstret som öppnas);

2. Om ett fel visas kan du hoppa över det, klicka på "OK" och fortsätta arbeta (det kan också korrigeras så att det inte visas i framtiden);

3. På vänster sida, välj "Lokala policyer" => Säkerhetsinställningar => på höger sida, hitta och öppna genom att dubbelklicka på vänster musknapp "Konton: Kontostatusadministratör";

4. Markera kryssrutan Aktiverad för att aktivera det inbyggda administratörskontot, klicka på OK och stäng alla fönster.

Om det i framtiden finns ett behov av att inaktivera det inbyggda administratörskontot, följ instruktionerna från första till tredje punkten => markera rutan "Inaktiverad" och klicka på "OK", stäng alla fönster.

Det är allt för idag, om du känner till andra metoder eller om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂