Hur man tar en skärmdump i Windows 10

En skärmdump är en ögonblicksbild av den synliga delen av skärmen. I dagens artikel kommer vi att titta på hur man tar en skärmdump i Windows på olika sätt och utan programvara från tredje part.

Metod 1 - Utskriftsskärm (PrtSc)

Det äldsta sättet att ta skärmdumpar, som finns i alla versioner av Windows, är Print Screen-tangenten (PrtSc)

Print Screen (PrtSc) -knappen  tar en  bild av skärmen, det vill säga den kommer ihåg vad som finns på skärmen när du trycker på knappen. När du har klickat på knappen måste du klistra in skärmdumpen i ett Word-dokument, i Paint, i mail etc.

1 . När du ser vad du vill spara på skärmen trycker du på Print Screen (PrtSc) -tangenten.

2 . Öppna ett Word-dokument (Måla eller Maila).

3 . Högerklicka var som helst i dokumentet => välj "Klistra in" => spara ögonblicksbilden.

Gör en skärmdump och hämta den som en fil

Windows 10 lade till ett snabbt sätt att ta skärmdumpar, genom att trycka på två tangenter får du omedelbart en skärmdump som en fil.

1 . När du behöver ta en skärmdump, tryck på tangenterna WinPrint Screen (PrtSc) . När du trycker på tangenterna ser du en ögonblicksbild, som om allt fryser en sekund.

2 . Den färdiga skärmdumpen (skärmdump) kan tas i mappen C: \ Users \ Username \ Pictures \ Screenshots .

Efter att ha klickat på Print Screen (PrtSc) behöver du inte leta efter var bilden ska sparas (skärmdump), utan bara gå till bilderna och plocka upp den färdiga filen. Tyvärr är denna metod för att ta en skärmdump endast tillgänglig i Windows 10.

Ta en ögonblicksbild av ett separat aktivt fönster

För att inte ta en skärmdump av hela skärmen utan att ta en skärmdump av endast ett separat fönster:

1 . Välj önskat fönster genom att klicka på det för att göra det aktivt.

2 . Tryck på Alt + PrtSc-tangenterna (förresten, på bärbara datorer fungerar PrtSc-tangenten ofta bara med Fn).

3 .Otkroyte dokument Word (Paint eller e-post), klicka på höger musknapp och välj "Klistra in".

Välj området på fotot.

I apriluppdateringen lade Windows 10 till möjligheten att välja det område på skärmen som du vill se på skärmdumpen.

Tryck på  Win + Shift + S 

Skärmen blir vit och du kommer att se markören i form av ett kors, svepa den över det element du vill ta en bild => tryck på vänster musknapp och, utan att släppa tangenten, dra markören i önskad riktning => efter att du har valt objektet, släpp vänster musknapp => öppna Paint ( Word, e-post, etc.) => högerklicka på en tom plats och välj "Klistra in" => du kommer att se skärmdumpen du har tagit, spara den.

Metod 2 - Använda saxverktyget

Från och med Windows 7 har alla versioner av Windows "Sax", med deras hjälp kan du ta en skärmdump av vilken storlek som helst och omedelbart spara den i en fil. Tidigare var det inte möjligt att använda sax för att ta en skärmdump av popup-fönstret, i Windows 10 lade de till en snooze-funktion.

1 . För att hitta sax måste du skriva sax i sökfältet (du kan också gå till "alla program" => standard => och välja "Sax");

2 . Nu kan du välja skärmdumpalternativ:

  • bredvid knappen "Skapa" finns en nedåtgående triangel där du kan välja: rektangulär bild, friform, fönster eller hela skärmen;

  • bredvid kan du välja fördröjningstiden för bilden

3. Vänsterklicka på "Skapa" och välj vad du vill fotografera.

Som ett resultat får du en bild och kan redigera den med en markör (eller penna) eller ett radergummi och sedan spara den i vilket format som helst.

Metod 3 - PSR (Problem Playback Recorder)

PSR är ett instruktionsverktyg som registrerar alla dina åtgärder och tar små skärmdumpar. Tyvärr finns PSR inte tillgängligt i alla Windows-grenar, till exempel i hemversionen, troligtvis inte.

PSR kommer att vara användbart om du försöker förklara för en välbekant datavetare vad ditt problem är och om han inte riktigt förstår dig. När du har kört den här funktionen kan du spela in alla dina åtgärder som ledde till problemet. Eller så kan du skapa en instruktion, eftersom PSR spelar in alla dina handlingar i form av text och placerar skärmdumpar bredvid den och i slutet skapar ett litet arkiv med allt innehåll.

För att hitta den här funktionen måste du ange PSR i sökfältet och trycka på Enter.

Vänsterklicka på "Starta inspelning" och stoppa inspelningen i slutet, som ett resultat får du ett arkiv där alla dina handlingar med skärmdumpar kommer att beskrivas.

Metod 4 - skärmdump av spel på Windows 10

I Windows 10 är det möjligt att ta skärmdumpar i Xbox-applikationen, spara dem i en fil längs sökvägen C: \ användare \ användarnamn \ video \

Först måste du starta Xbox-applikationen, gå till inställningarna och välj aktivera skärmdumpar i DVR-spelet, du kan också välja vilka tangenter du vill ta bilder med.

Det är allt i dag, om du känner till andra metoder eller har tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂