Lås din dator tillfälligt om någon försöker gissa ditt lösenord

Om du har glömt ditt lösenord för att komma in i systemet kan du som standard gissa det ett obegränsat antal gånger, men hur skyddar du din dator från att någon annan gissar ditt lösenord? Det vill säga om om du inte är vid datorn och någon försöker gissa det just nu, vad ska du göra? I dagens artikel kommer vi att titta på hur du tillfälligt blockerar din dator om någon försöker gissa ditt lösenord.

Den här metoden är för lokala konton, om du använder ett Microsoft-konto för att logga in på systemet - i dess inställningar kan du ställa in tvåstegsautentisering och betrodda enheter, som skyddar din dator. Naturligtvis kan lösenord för lokala konton återställas och ändras, och den här metoden skyddar inte mot återställning, men sparar dig från oavsiktlig gissning av lösenord. Vissa människor förstår att de inte har något att dölja och bara gör Windows-inloggningen automatisk, då behöver systemet inte ange ett användarnamn och lösenord när det är påslaget. Fortfarande, om du läser den här artikeln letar du efter sätt att säkra information på din dator. Dagens instruktioner fungerar i Windows 7, 8, 10 och hjälper till att skydda din dator från att gissa lösenord.

Windows Home: Ändra lösenordsprincip från kommandoraden.

Om du har en hemversion av Windows installerad på din dator är grupppolicyer inte tillgängliga för dig och du måste använda kommandoraden för att införa inloggningsbegränsningar. Om du har en professionell version av Windows kan du gå vidare till nästa metod, även om den här också fungerar på ditt system.

Öppna först kommandoraden: i Windows 10 kan du helt enkelt högerklicka på "Start" och välja "kommandoradministratör" från menyn. I alla versioner av Windows kan du ange cmd  => i sökresultatet  , högerklicka på det hittade resultatet och välj "Kör som administratör"

Vid kommandotolken skriver  netto konton  och tryck på Enter. Du kommer att se den aktuella lösenordspolicyn. Som standard är "Block efter lösenordsinmatningsfel" inställt på "Aldrig", vilket innebär att du kan ange ett felaktigt lösenord ett obegränsat antal gånger.

Det är nödvändigt att ersätta värdet "Blockering efter lösenordsfel" och ställa in tröskeln för att ange felaktiga lösenord. Till exempel ställer vi in ​​behörighet att ange tre felaktiga lösenord och efter den fjärde felaktiga inmatningen blockeras kontot tillfälligt. Ange kommandot  nätkonton / lockoutthreshold: 3  och tryck på Enter. Istället för 3 kan du ange valfritt nummer, och detta nummer kommer att betyda hur många gånger ett felaktigt lösenord kan anges.

Nu kan du ändra låsetiden efter att ha angett fel lösenord flera gånger. Det vill säga att någon angav fel lösenord fyra gånger - kontot är låst under en viss tid, efter att denna tid har gått - du kan ange lösenordet igen och ange systemet (om lösenordet är korrekt angivet). Ange kommandot  nätkonton / lockoutduration: 30  och tryck på Enter.   30  är tiden i minuter som kontot kommer att blockeras för, du kan ställa in valfritt.

Du kan också ställa in tiden i fältet "Återställ räknare för lås efter", denna parameter betyder efter hur länge räknaren för att ange felaktiga lösenord kommer att återställas. Det vill säga om du till exempel ställer in 15 minuter för denna parameter och sedan anger fel lösenord två gånger kan du stoppa så att det inte blockeras och efter 15 minuter kommer det att göras ytterligare tre försök innan du blockerar. Ange kommandot  nätkonton / lockoutwindow: 30  och tryck på Enter.  30  - minuter i minuter, som kan ändras till vad du vill.

När du har gjort ändringarna kan du se lösenordspolicyn igen genom att skriva  nätkonton och trycka på Enter.

Om du nu anger lösenordet fel mer än tre gånger kommer skärmen att säga "Kontot är låst och kan inte användas för att logga in på nätverket." Som du kan se står det inte på skärmen hur länge kontot är blockerat, bara du vet om detta och kan ange vilken blockeringsperiod som helst. Du kan vänta tills den angivna tiden går och det lokala kontot kommer att avblockera sig själv, eller så kan du avblockera det med ett annat administratörskonto på den här datorn, om någon.

Om du vill returnera allt som det var och se till att det lokala kontot inte längre låses efter felaktiga lösenordsinmatningar, ange nätkonton / lockoutthreshold: 0 via kommandoraden  och tryck på Enter.

Windows Pro och Enterprise: Ändra lösenordspolicy med grupprincip.

Om du har Windows Pro eller företag - kan du använda ett kraftfullt verktyg för att hantera systemet "Grupppolicy". Med hjälp kan du ändra många systeminställningar, och inte bara för användaren under vilken du är inloggad.

För att ställa in begränsningar för att ange ett felaktigt lösenord genom grupprinciper behöver du:

1. Öppna grupprinciper: i sökfältet (eller genom menykörning win + r) anger du kommandot  gpedit.msc  och trycker på Enter.

2. I den lokala grupppolicyredigeraren som öppnas, till vänster, gå till Computer Configuration => Windows Configuration => Security Settings => Account Policy => Account Lockout Policy. Dubbelklicka på vänster musknapp på höger sida för att öppna "Blocking Threshold"

Låsningsgränsen är noll, vilket innebär att du kan ange fel lösenord så många gånger du vill när du loggar in på Windows. Vi ställer in exempel 3 och efter att ha angett fel lösenord tre gånger kommer kontot att blockeras. I fältet "blockera konto efter inloggningsfel" placera  3 (eller något annat lämpligt nummer för dig) och klicka på "OK".

Du kommer att se ett meddelande om att "tiden för att återställa låsräknaren" och "låsvaraktigheten" kommer att ställas in på 30 minuter. I det här fönstret kan du inte göra några ändringar, klicka bara på "OK"

Du återgår till föregående fönster, där du kan ändra parametern "Tid tills spärrläsaren återställs" och "Kontolåsningstid" till den tid du vill ha.

När du har gjort nödvändiga inställningar stänger du fönstret för grupprincipredigerare, varefter dina ändringar omedelbart träder i kraft. Nu är det inte möjligt att helt enkelt gissa lösenordet på din dator, efter att du har angett fel lösenord flera gånger kommer det lokala kontot att blockeras under en viss tid. Det är allt för idag, om det finns tillägg - skriv kommentarer! Lycka till 🙂