Hur man skapar en startbar USB-enhet och SD-kort för varje operativsystem

Om du behövde en iso-bild och en tom disk för att skapa startbara diskar, är det inte så enkelt med USB-enheter ... Du kan inte bara kopiera filerna från iso till en USB-flashenhet och den börjar ladda, du behöver USB för att kunna startas. I dagens artikel kommer vi att överväga alternativ för att skapa startbara USB-enheter och SD-kort:

Linux ISO

För att skapa startbar USB Linux från Windows rekommenderas att du använder universal USB Intaller. Den kan användas för att skapa startbara USB-enheter från olika Linux-distributioner. Om du behöver ett alternativ, använd Unetbootin

Ladda ner ISO-bilden för den Linux-distribution som du vill använda för att skapa en startbar USB. Kör USB Installer => välj önskad distribution => välj iso => ​​och välj din USB-enhet => sedan efter att ha klickat på Skapa kommer programmet att göra alla nödvändiga operationer, och efter avslutad har du en startbar USB

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Du kan använda liknande verktyg på Linux. Till exempel innehåller Ubuntu ett startbart USB-verktyg som heter Startup Disk.

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Du kan också använda UNetbootin, det fungerar också på Linux

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Från IMG-fil

Vissa operativsystem kommer inte som en ISO-bild utan som en IMG-bildfil. Bildfilen kan bara skrivas till en lagringsenhet.

För att skriva IMG-filer till USB-enhet och SD-kort - använd Win32 Disk Imager. Kör programmet, välj den nedladdade Img-filen - inspelningen till din enhet startar omedelbart och skriver över allt som fanns på enheten.

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Om du vill skriva innehållet i IMG till USB från Linux, sätt in enheten och kör kommandot på Ubuntu:

sudo dd if = / work / my / file.img of = / dev / sdX bs = 1M

Där /work/my/file.img är sökvägen till din img-fil, byt ut den och peka på var filen ligger. / dev / sdX - anger den enhet som inspelningen kommer att ske till, noggrant med valet av denna parameter! Om du inte anger rätt sökväg till enheten (specificerar systemdriven istället), kommer inspelningen att ske längs målsökvägen och skriva över alla gamla data.

Med Windows 7, 8 och 10 ISO

Du kan använda Windows USB / DVD Download Tool för att skapa startbar USB-minne. Du behöver en ISO-bild av Windows och en nyckel, som du förmodligen redan har förstått dig själv - om du hittar ett icke-licensierat Windows någonstans, kommer du inte att kunna göra en startbar enhet med hjälp av detta verktyg. Det är bäst att använda Rufus, det här verktyget är universellt för olika Windows-versioner och är inte kräsen om vilken iso vi vill skriva till enheten.

Men om du har en skiva med licensierat Windows, använd sedan standard Windows-verktyget USB / DVD Download Too

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Windows 8 eller 8.1

Även här är allt enkelt, om du har en produktnyckel, så laddar vi ner ett verktyg från Microsofts webbplats som själv laddar ner bilden och skapar en startbar enhet. Allt du behöver göra är att ladda ner verktyget, köra det, ange nyckeln och ange den enhet som du vill göra startbar

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Om du har en ISO-bild och en produktnyckel - kan du använda Windows USB / DVD-nedladdning för för bränning, eller om du har en ISO men ingen nyckel - då Rufus.

Med DOS

Om du behöver starta från Dos och använda olika systemåterställningsverktyg kommer Rufus till hands. Som jag sa är verktyget universellt, med hjälp kan du skapa en startbar enhet (disk, minneskort etc.). Med verktyget kan du köra alla Dos-program, med hjälp kan du skriva en konstruktör för att återställa systemet, åtgärda fel, ladda Live CD, etc.

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Du kan använda DiskMaker X för att skapa en startbar enhet på Mac .

Hur man skapar en startbar USB-enhet

Sammanfattningsvis: det finns många verktyg för att skapa startbara enheter, men det mest mångsidiga och lämpliga för många system är Rufus. Med rufus kan du skapa olika startbara media, snabbt och effektivt :). Jag hoppas att du hittar ett alternativ för dig själv och skapar en startbar enhet! Om något inte fungerar eller om du vet enklare sätt - skriv kommentarer. Lycka till!

Se också: Datorskämt, eller hur man får en granne ...;

8 bästa gratisprogram för att återställa raderade filer;

Hur man återställer borttagen fil: En komplett guide