Windows Diskhantering

Diskhantering i Windows är en av de viktigaste funktionerna. Från början av en dators liv måste du dela en disk i två eller till och med tre sektioner för att lagra nödvändig information. Och om du i början gjorde något fel, kan du i framtiden behöva utvidga ett avsnitt, du vill ändra bokstaven i avsnittet eller skapa en annan. Ja, det enklaste sättet att skapa partitioner på en ny dator är under Windows-installationen, men kan inte alltid beräknas. Det finns en massa program för att arbeta med en hårddisk, men du måste installera dem, hitta en gratis och förstå funktionaliteten, eller så kan du prova standarddiskhanteringsfunktionen, den har mycket bra funktionalitet:

1) Hur man öppnar Diskhantering;

2) Komprimera skivan;

3) Skapa en partition (vilka typer av volymer finns det, deras beskrivning, vilket kluster du ska välja);

4) Ändra enhetsbokstaven;

5) Formatera avsnittet;

6) Ta bort skivan;

7) Expandera disken;

8) Konvertera disk till MBR och GPT;

9) Skapande av en virtuell hårddisk;

Denna funktion kan klippas ut i hemversioner av Windows .

Låt oss nu analysera varje objekt mer detaljerat, låt oss börja från det första objektet "Hur man öppnar Diskhantering" :

1) Det enklaste sättet är att trycka på Win + R- tangenterna

öppen diskhantering

I fönstret som visas anger  diskmgmt.msc,  efter att ha klickat OK  , kommer Diskhantering öppnas

öppen diskhantering

2) Gå till start => kör (hitta raden i Windows 7 och senare) => registrera  diskmgmt.msc =>  tryck på Enter

öppen diskhantering

 3) Klicka på Min dator (Windows 7 och senare, bara Dator ) med höger musknapp => i menyn som öppnas, välj Management

öppen diskhantering

gå till Diskhantering

öppen diskhantering

det finns också ett fjärde sätt - genom kontrollpanelen och i Windows 8.1 kan du helt enkelt högerklicka på start och välja Diskhantering

Låt oss nu titta på det andra objektet, krympdisk :

Innan du komprimerar skivan rekommenderas att du defragmenterar den (den här åtgärden är valfri, men den kommer att komprimera mer utrymme)

 Tryck på Win + R,  ange  dfrgui.exe  (om du har Windows XP då  dfrg.msc ) => defragmentera den önskade volymen (det kan ta lång tid)

Defragmentering innan volymen krymper

Efter defragmentering börjar vi komprimera disken:

1.Go till Diskhantering  (start =>  diskmgmt.msc );

2. På den skiva du vill komprimera - högerklicka => Komprimera volymen (i mitt exempel komprimerar den C-enheten)

hur man krymper en volym

3. Först måste du vänta lite medan begäran om utrymme för komprimering  passerar (jag tog den här åtgärden i två minuter)

krympvolym

4. I fönstret som visas ser du:

Total storlek före komprimering är den totala storleken på din disk;

Komprimerat utrymme - Ledigt utrymme som kan komprimeras;

Storleken på utrymmet som ska komprimeras - här skriver vi hur mycket utrymme vi vill komprimera, jag skrev 10000 MB;

Total storlek efter komprimering - Hur mycket utrymme som finns kvar på disken som du komprimerar efter komprimering.

förskriv hur mycket som ska komprimeras och tryck på Komprimera

Krympvolym

Det tar mindre än en minut och en hårddisk som du klämmer in - kommer att vara mindre för att visas odelat utrymme

Krympvolym

ordnade det med kompression, låt oss fortsätta 🙂

Låt oss dra fördel av det faktum att det finns ett odelat utrymme och gå till avsnittet Skapa avsnitt:

1.  Gå till  Diskhantering  (start =>  diskmgmt.msc );

2. I diskhantering ser du outdelat utrymme, så vi kommer att använda det för att skapa en ny volym. Klicka på ej distribuerad med  höger musknapp, välj Skapa enkel volym

Hur man skapar ett avsnitt

En liten avvikelse, för dem som undrade "Varför skapa en enkel volym" och vad andra typer av volymer betyder:

- En enkel volym  kan bestå av ledigt utrymme på en disk;

- En spänd volym  skapas från ledigt utrymme på flera (upp till 32) diskar. Data sparas först på en disk och när den blir full överförs den till en annan. Denna volym kan utökas med ytterligare skivor, men den kan inte speglas.

- En randig volym  skapas från ledigt utrymme på flera skivor, men data skrivs inte i följd utan fördelas jämnt över alla skivor för att säkerställa maximal hastighet för datatillgång;

- En speglad volym  registrerar data på två diskar samtidigt, de duplicerar varandra. Tack vare den här funktionen fortsätter systemet att se informationen eftersom den lämnades orörd på den andra disken om en skiva misslyckas. Systemet ser det som en skiva och skrivhastigheten till den är något lägre, eftersom inspelningen går till två skivor samtidigt.

- Raid 5  duplicerar data på flera diskar samtidigt, det är möjligt att skapa denna volym på serverversioner av Windows.

Inte alla operativsystem stöder skapandet av dessa volymer, och för att skapa dem måste diskarna vara dynamiska, plus att det måste finnas minst två av dem. Om du omedelbart undrade vad dynamiska diskar är, kommer jag inte att beskriva svaret för mycket:

Det finns två typer av diskar - grundläggande och dynamiska, de viktigaste (även kallade grundläggande) - används för att arbeta med operativsystem. Dynamic har ett antal fördelar framför de viktigaste, det är möjligt att skapa feltoleranta volymer (som nämnts ovan), möjligheten att göra ändringar utan att starta om datorn. Och andra små saker som du kan läsa på Microsofts webbplats.

3 . Låt oss fortsätta skapa en enkel volym: efter den andra punkten visas en mästare av en enkel volym, inget viktigt skrivs här, så klicka bara på Nästa

Skapa volym

4.  Nu måste du bestämma storleken på volymen, i fältet för maximal storlek - du ser hur mycket som är tillgängligt för den nya volymen, i fältet för minsta partitionsstorlek - det  minsta du kan tillåta för att skapa en partition. Enkel volymstorlek - som  standard skrivs allt odelat utrymme, som vi kan använda för att skapa en partition, skriva ner volymen du behöver eller lämna den som standard. Klicka på Nästa

Skapa volym

5. Välj en enhetsbokstav i listan och klicka på Nästa. Enhetsbokstaven kan alltid ändras (vi kommer att överväga ändringar av enhetsbokstaven senare)

Skapa volym

6. Bestäm parametrarna och klicka på Nästa

- filsystem:  NTFS som standard - det mest populära filsystemet i vår tid, gör det möjligt att skapa partitioner upp till 16 TB. FAT32 - filsystemet på 90-talet, var populärt länge, hade många begränsningar, en av dem är att detta filsystem inte kan hantera filer som är större än 4 GB, en annan nackdel - skapandet av partitioner i FAT32 är möjligt inte mer än 32 GB. Plus FAT32 stöder inte långa filnamn, max 256 tecken. NTFS är ett mer stabilt filsystem som stöder kryptering.

Klusterstorlek:  inspelningshastigheten beror på storleken på klustret. Om du ska lagra några filmer på det är det bättre att välja 32 kb eller mer. Om olika data kommer att sparas i detta avsnitt är det bättre att lämna det som standard. Om du väljer en klusterstorlek på 4096 och medan du arbetar med en partition kopierar du data till den med 1 byte, då upptar varje sådan fil på partitionen 4096 byte.

- Volymetikett: det  vanliga namnet på avsnittet, namnet som kommer att visas i utforskaren

Jag lämnar allt som standard, ändrar bara volymetiketten och klickar på  Nästa.  Om du avmarkerar Quick formatera   rutan, då formateringen kommer att vara komplett, mer noggrann. Vi rekommenderar att du väljer fullständig formatering när du vill skriva över data oåterkalleligt, men det tar mycket längre tid.

Skapa volym

7.  I det sista fönstret, en lista över allt vi valde, om du håller med om allt - klicka på Slutför,  nej - klicka på Tillbaka och ändra till önskad

Skapa volym

Efter att ha klickat på Slutför , dök upp en annan volym i Diskhantering, som vi skapade i det här stycket

Skapa volym

Gå vidare till fjärde steget Ändra enhetsbokstaven:

1.   Gå till Diskhantering (start = diskmgmt.msc );

2.  Högerklicka på det avsnitt där du vill ändra bokstaven och välj Ändra enhetsbokstav

Ändra enhetsbokstav

3.  Klicka på Ändra i fönstret som visas

Ändra enhetsbokstav

4.  Välj bokstaven du behöver i listan och klicka på OK

ändra enhetsbokstav

5. Ett  fönster visas som varnar för att vissa program som använder denna enhetsbokstav kan sluta fungera. Låt mig förklara: om du har installerat några program eller spel på en partition, kan de sluta fungera efter att ha ändrat bokstaven i partitionen, för när programmet installeras skrivs data till mappen, registret och andra systemmappar. Vissa program installeras endast i en mapp och de är inte ens rädda för att installera om Windows, de fungerar oavsett vilken disk (de kallas bärbara), medan andra efter att ha ändrat bokstaven kan behöva installeras om.

ändra enhetsbokstav

Efter bekräftelse i Diskhantering kommer partitionens bokstav att ändras.

Ändra enhetsbokstav

Gå vidare till femte stycket Formatering:

Formatering - består i att skapa datatillgångsstrukturer, till exempel: filsystemstrukturer. All data på partitionen går förlorad under formateringen! Om formateringen var snabb kan de fortfarande återställas av olika program. Om fullständig formatering har passerat kommer det att vara mycket svårt att göra.

1 väg. I samma diskhantering, klicka på partitionen med höger musknapp => format

formatering

i fönstret som visas, namnge partitionen (volymetikett), välj filsystem, klusterstorlek och formateringsmetod, klicka på OK. 

formatering

Vi bekräftar att du inte har något emot att all data från vald volym kommer att gå förlorad - klicka på OK

formatering

Vi väntar på ett par minuter, efter formatering på vår disk står det Fixed 

formatering

Metod 2. Vi går till Min dator (i Windows 7 och högre i Dator) => klicka på disken som du vill formatera med höger musknapp => format => välj den du vill ha (beskrivs i föregående metod) => klicka på OK

formatering

Vi passerar till den sjätte punkten Ta bort disk:

Behöver bara inte ta bort volymen Reserverad av systemet - den lagrar nödvändiga filer för att starta Windows operativsystem, och efter att du har tagit bort den måste du installera om Windows 🙂 eller spela med Live CD ...

1.  Gå till Diskhantering (start =>  diskmgmt.msc );

2. På den partition du vill radera - högerklicka => ta bort volym

ta bort volymen

du kommer att varnas för att all data från volymen kommer att förstöras, om du godkänner - klicka på Ja

Original text


ta bort disk

i diskhantering har vi nu odelat utrymme av samma storlek som volymen.

ta bort volymen

Gå vidare till det sjunde steget Expandera disken:

För att utöka en volym med standard Diskhantering måste du ha ledigt utrymme omedelbart efter den utökade disken! Om du vill expandera volymen, men det finns en sektion efter den, och sedan bara en omärkt plats - själva "expandera volymen" i menyn är inte aktiv! Därför måste du antingen ta bort nästa volym efter den utökade volymen (efter att ha förlorat all data) eller använda ett gratis verktyg som kommer att utöka din disk på bekostnad av en annan disk utan att förlora data.

Vi kommer att utöka C-enheten, vi har ledigt utrymme efter det.

1.  Gå till Diskhantering (start =>  diskmgmt.msc );

2. Klicka på skiva C med höger musknapp => Expandera volymen

expandera disk

3.  Volymexpansionsguiden visas, inget intressant skrivs här, klicka bara på Nästa. Vi måste bestämma hur mycket av det odelade området du vill lämna och hur mycket vi ska lägga till C-enheten.

Total volymstorlek -  hur mycket totalt utrymme på C-enheten;

 Maximalt tillgängligt utrymme -   Hur mycket totalt diskutrymme som kan tas för expansion;

Välj storleken på det tilldelade utrymmet -  ange hur mycket du vill utöka C-enheten.

expandera disk

4.  Efter att ha klickat på Nästa- knappen kommer vi  att erbjudas att dubbelkontrollera de angivna uppgifterna, om du inte har ändrat dig - klicka på Slutför

expandera disk

På en sekund kommer C-enheten att utökas. Inget komplicerat 🙂

Låt oss gå vidare till åttonde stycket  Konvertera disk till MBR och GPT:

Som referens är  MBR-  skivan synlig för alla datorer, den har bara obetydliga begränsningar:

  • du kan bara skapa fyra huvudavsnitt;
  • den maximala volymstorleken är 2,2 terabyte.

Håller med, bara 2 terabyte, hur kan du vara så "liten"? 🙂 Och det finns bara fyra partitioner, skräckan är enkel ... Några av de nya bärbara datorerna använder GPT-  strukturen  där du kan skapa 128 partitioner, och storleken på varje kan vara upp till en miljard terabyte (i teorin upp till 9,4 ZB). Bara en miljard terabyte, pumpa upp några filmer för avkoppling :).

Denna omvandling är endast möjlig på en extra disk, om du väljer den här åtgärden på den viktigaste kommer du att förlora all information! Därför kommer jag att konvertera disken från  MBR till GPT på en virtuell disk,  högerklicka på disken och välj Konvertera till GPT - disk

Konvertera disk till MBR och GPT

vänta ett par minuter (beroende på storleken på disken du konverterar) och titta på resultatet. För att göra denna åtgärd med huvudskivan behöver du specialprogram, starta från en Live CD och fullständig likgiltighet för att all data från skivan kommer att gå vilse ...

Gå vidare till nionde steget  Skapa en virtuell hårddisk:

Du kan använda en virtuell hårddisk på olika sätt, den skapas enkelt och lika lätt att demontera (koppla bort), du kan installera ett andra operativsystem på den och genomföra nödvändiga tester, och när du blir trött på att koppla bort och överföra den till en annan dator.

1.  För att skapa en virtuell hårddisk - gå till diskhantering (  Win + R  i fönstret som visas, ange  diskmgmt.msc )

2. Välj Åtgärd => Skapa virtuell hårddisk

Skapa virtuell hårddisk

Observera att menyn har Bifoga en virtuell hårddisk , som du redan förstod, kan du montera en virtuell hårddisk som användes tidigare eller på en annan dator.

3.  Här måste du registrera storleken på den skapade virtuella skivan och avgöra om den kommer att vara dynamisk eller fixad.

Dynamisk - när disken blir full kan den expandera på grund av den verkliga disken den ligger på, men om du raderar data krymper den inte tillbaka.

Fixat - du ställde först in storleken på disken, som inte ökar, du vet att du har en viss mängd och om den tar slut måste du ta bort överskottet.

Skapa virtuell hårddisk

Vi väljer Granska  och har en plats för den, skriver ett namn för den.

Skapa virtuell hårddisk

Ange storleken på den virtuella hårddisken och klicka på OK. Du förstod redan att den skapade virtuella skivan kommer att finnas på skivan där du väljer, från mitt exempel kommer den att finnas på D: \ -enheten, om jag väljer en fast storlek, vet jag att den inte tar mer än det utrymme som anges för den, och om dynamisk måste du titta så att den inte äter upp allt ledigt utrymme på D: \ -enheten.

Skapa virtuell hårddisk

När den virtuella disken har skapats (Disk 1 i vårt exempel) måste du initialisera den (klicka på disken som visas med höger musknapp => välj  Initiera disk )

Skapa virtuell hårddisk

Du kommer att uppmanas att välja MBR- eller GPT-tabellen (om du har en disk mindre än 2 TB är det bättre att välja MBR), klicka på OK

Skapa virtuell hårddisk

Nu blir den virtuella disken som vanligt, på den kan du skapa volymer och utföra samma åtgärder som på en vanlig disk.

Som jag sa i början av den här artikeln finns det många verktyg för att arbeta med en hårddisk, men standard Diskhantering  låter dig göra mycket. Det var möjligt att skriva en massa teorier, men jag bedömer själv, jag själv är inte ett fan av att läsa en uppslagsverk, allt borde vara kort, och jag har redan försenat ... Om du har några frågor - skriv kommentarer! Lycka till 🙂

Se även: Hur man går in i BIOS och väljer att starta från ett USB-minne;

Hur man tar bort cookies från Chrome, Firefox, Opera och IE;

Hur man rengör och håller tangentbordet rent