Hur du tar reda på vilken Windows 10-byggnad du har installerat

I dagens artikel kommer vi att beskriva vart du ska gå för att ta reda på vilken version och version av Windows 10 som är installerad på din dator.

Se vilken version och uppbyggnad av Windows 10 i systeminställningarna

Gå till Start-menyn och välj Inställningar.

Öppna "System" => "About" => här ser du OS-versionen och bygger.

  • version anger vilket operativsystem du använder. I exemplet, Windows 10 PRO, och kanske också en hem-, företags- eller träningsversion. Om du har en hemversion av systemet och du vill ha en professionell version kan du gå till den via Windows-butiken och betala cirka $ 100;
  • version: om du har den ursprungliga versionen av enheten, inga uppdateringar - du ser bara "Build OS 10240". Detta var den första utgåvan av Windows 10. Om du till exempel hade uppdateringar till sammansättningar, släpptes en stor uppdatering i november, kommer du att se versionen av din församling, i det här fallet 1511 och OS Build 10586.29. 1511 är nyckeln, detta nummer står för - Windows 10 släpptes i november (11 månader) 2015. Det vill säga om Microsoft beslutar att släppa en ny församling i maj 2016, kommer dess version att vara 1605;
  • Systemtyp: här kan du se vilket bitdjup din version av Windows 10 har (32 eller 64 bitar). I vårt exempel anger "32-bitars operativsystem, x64-processor" att du har 32-bitars Windows 10 installerat, men samtidigt är din dator kompatibel med 64-bitars Windows, och du kan uppgradera till den om du vill.

Se vilken version och bygg in Windows Info

  I sökfältet eller i körmenyn (kör genom att trycka på Win + R-tangenterna) anger du kommandot winver och trycker på Enter-tangenten.

På andra raden ser du versionen och versionen av Windows 10. Återigen, versionsnumret i formen YYMM, där 1511 betyder den 11: e månaden 2015.

Även i det här fönstret kan du se vilken version av Windows du har installerat, i vårt exempel Windows 10 PRO

Med hjälp av winver-kommandot finns det inget sätt att se systemets bitterhet, men är detta ett problem? 🙂

För att ta reda på systemets bitterhet: öppna Explorer => klicka på "Den här datorn" med höger musknapp => välj "Egenskaper".

I fönstret som öppnas kan du se utgåvan av ditt operativsystem (i exemplet Windows 10 Pro), hur mycket RAM som är installerat i den här datorn, vilken processor och dess frekvens och systembiten i fältet "Systemtyp". Det vill säga i "System Type" -fältet kommer du att se ett 32- eller 64-bitars operativsystem installerat, och om din hårdvara stöder 64-bitars Windows eller inte.

Se vilken enhet i systeminformationen

I sökfältet eller i Run-menyn (körs genom att trycka på Win + R-tangenterna) anger du kommandot  msinfo32 och trycker på Enter-tangenten.

När "Systeminformation" väljs på vänster sida skrivs Windows 10-enheten i den högra kolumnen mittemot "Version".

Det är allt i dag, om du känner till andra metoder - skriv i kommentarerna! Lycka till 🙂